mandag 29. august 2011

Epler!

Noen har alt for mange, noen har ikke i det hele tatt og noen har fem dyrebare eksemplarer som plukkes til akkurat riktig tidpunkt, vaskes og poleres og spises med andakt. Det er tid for epler! Har du i overflod selv, så får du noen tips her, og har du ikke egne epler så ring på hos noen med mange trær og spør om du kan få plukke nedfallsfrukt. Det er en ordre!

Noen gode eplemuligheter:
Smuldrepai med epler
Eplekake (oppskrifter fra nrk/mat)
Eplesyltetøy
Eplechutney(oppskrift fra fra frukt.no)
Eplesaft
Eplepai
Tørkete epleringer

Det aller enkleste å bruke epler til, særlig nedfallsfrukt, er eplemos. Spiser du havregrøt eller müsli til frokost er eplemos genialt å ha på, det er supert å ha stående for å kunne diske opp med Tilslørte bondepiker til dessert,  det kan brukes for å gi frisk sødme til sauser, og bestemor serverte dessuten ofte eplemos som tilbehør til søndagsmiddagen i stedet for tyttebær.

De fleste kjøkkenmaskiner har moseredskap som tilleggsutstyr (det kalles vel gjerne "strainer", og brukes ofte til å lage babymat.) Det geniale med dette verktøyet er at  du ikke trenger å rense eplene. Det vil si, du må skjære bort det som er markspist eller råttent, men ellers så deler du bare eplene i fire, og slenger dem opp i en svær gryte  - med kjernehus og stilker og det som er. Etter å ha kokt eplene forsiktig til de er blitt møre, kjører du alt gjennom moseapparatet. Ut kommer silkemyk eplemos i den ene enden, og en tørr guffe i den andre enden. Så koker du opp mosen såvidt med passe mengde sukker. Eplemos trenger mye mindre sukker enn annet syltetøy, 200-250 gram pr kg ferdig mos bør holde. 


På denne måten fikk jeg laget hele 6 liter syltetøy på et par timer en fredag kveld! Snakk om lønnsom matauk.

Men, kjære leser, hva med den tørre guffa som kommer ut i andre enden av moseapparatet - har du noen gode forslag til hva den kan brukes til? Jeg har selvfølgelig tatt vare på den, men har ærlig talt ingen gode idéer.

p.s. Vi tilhører sistnevnte kategori i innledningen (altså noen få dyrebare epler), men har godt med tilgang på nedfallsfrukt fra andre.

p.p.s. har du ikke kjøkkenmaskin med moser, så kan du alltids skaffe deg en billig saftkoker på loppemarked, og koke saft i stedet. Det er også en fornuftig måte å få brukt nedfallsfrukten på.

2 kommentarer:

  1. Takk for gode epletips:) Nå fikk jeg lyst på eplemos!

    SvarSlett
  2. Restene lager du epleeddik av! Legg eplehus, skall og avskjaer i et rent stort norgesglass, ha over lunkent vann til det dekker og rør i litt honning for å starte prosessen. Dekk til med et par lag tynt stoff som slipper til luft, evt. noen lag kjøkkenpapir og strikk rundt. La stå på et mørkt romtemperert sted i noen måneder, eller til det er blitt eddik.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr