onsdag 22. september 2010

Ukens tips: bruk det grønne på rotgrønnsakene

Når du kjøper nyplukkete rotgrønnsaker i sesongen (som er nå framover) følger ofte det grønne (hamsen? busten? hva heter det?) med. Dette til irritasjon for mange. Men i stedet for å ergre deg over ekstra avfall, kan du faktisk ha nytte av noe av det. Ihvertfall fra persillerot og sellerirot: disse plantene er i utgangspunktet de samme som blir til bladpersille og stangselleri, og det som stikker opp over jorden har masse smak i seg.

Skyll bladene/stilkene godt og bind dem sammen til et lite knytte med hyssing, så kan de koke med i kraft- eller suppegryta. Det grønne på rotgrønnsakene er grovere og mer beskt enn på de plantene som er spesielt dyrket fram til spiselige urter, så anbefaler ikke å spise dem som de er. Men de har altså masse god smak i seg som kan trekkes ut når de får koke med en stund. Bladene kan også fint brukes til å pynte opp på serveringsfat el.l.

Vet ikke hvordan det er med andre rotgrønnsaker - pastinakk for eksempel? Noen som vet?

8 kommentarer:

 1. God ide! Det grønne kalles rett og slett for "gresset". Gulrotgresset er det vel ikke noe særlig smak på, men sellerigresset var fast ingrediens i den gode, gamle "suppekvasten".

  SvarSlett
 2. Brukte hakket grønt fra sellerirot i min høstsonate suppe/gryte,lot det koke med på slutten -smakte absolutt ikke beskt,men faktisk bedre enn kruspersille for den falt ikke så mye sammen! God tips å dele her,flotters! brukte som suppekvast mye før,da jeg fortsatt spiste dyr...men nå går all den gode næringen rett i Grønnsaks suppa ;)
  fant ikke gml.bloggen derfor anonym.

  SvarSlett
 3. Hva slags suppe har du i hovedbildet ditt? Den ser lekker ut.
  Christine

  SvarSlett
 4. Hei Christine, takk for kommentar. Bildet er tatt på et fotokurs i regi av Matbloggsentralen, så jeg har ikke laget den selv :-/ Men det var en kremet spinatsuppe. FInt med en påminnelse om at jeg må bytte ut headerbildet mitt snart :-)

  SvarSlett
 5. Hei! Jeg bruker det grønne på purren; altså det vi vanligvis kaster. Lager slik som du, en "bouquet garni" som det heter på fagspråket; eller en urtepakke og tar den ut ved servering. Gir masse smak pluss god samvittighet, og følelsen av å være "flink". Berit

  SvarSlett
 6. Kan gresset på selleri-og persillerot brukes til pesto?

  SvarSlett
 7. I kveld laget jeg en suppelapskaus med masse god sellerirot , poteter, gulerøtter,hodekål og purre. Jeg hadde noen sommerkoteletter som jeg hadde kjøpt feil i fryseren(liker ikke røkte koteletter) kokte disse sammen med en kvast av alt det grønne bladverket. Kraften ble veldig god og lapskausen skal spises i morgen sammen med Ideal flatbrød og litt tyttebærsyltetøy.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr