søndag 3. oktober 2010

Lapskaus med lammekjøtt

Lapskaus er restematens oldemor!

Lapskaus har vært en del av norsk middagskultur i hvert fall siden 1700-tallet. Dog var retten oppinnelig noe helt annet enn en måte å få brukt opp gamle middagsrester på. En langkokt gryterett med biter av ordentlig kjøtt var festmat for 100-200 år tilbake, og ble kun tilberedt ved spesielle anedninger. I dag, hvor vi spiser så mye kjøtt av jorda er i ferd med å kveles av produksjonen, er lapskaus heller en nødløsning når man har litt lite kjøtt som man vil drøye - eller når man har rester av søndagsmiddag liggende. Men lapskaus er godt, og basert på staut norsk matkultur, så den fortjener å løftes frem på middagstoppen i de norske hjem.

Den aller enkleste formen for restelapskaus er å kutte opp kjøttrester og grønnsaksrester fra gårsdagens middag og varme det i det som er igjen av saus. Ikke akkurat gourmetmat, men går an hvis man har dårlig tid og godt tyttebærsyltetøy.

Den aller beste lapskausen lager du med hjemmekokt kraft og friske rotgrønnsaker.

Lapskaus er kanskje mest vanlig å lage på storfekjøtt, (eller kjøttpølse til pølselapskaus), men nå i lammesesongen er det supert å lage lapskaus på rester av lammelår/lammebog eller annet lammekjøtt. Det aller beste er hvis du har stekt lammestek med bein, sånn at du har noen knoker å koke kraft på, har du ikke det bruker du buljongertninger, eller annen kraft du måtte ha stående.

En slags oppskrift til ca fire personer
Rester av stekt lammekjøtt, 250-500 g

1 løk
4-5 poteter
1 l kraft eller buljong (til nøds vann)
1/2 liten sellerirot
1/2 liten kårot
2 gulrøtter
Persillerot og/eller neper hvis du har
1 purre
salt, pepper og timian (frisk eller tørket)
1 stor teskje grov sennep

Persille, flatbrød, godt smør og tyttebærsyltetøy ved servering.


Kutt kjøtt og grønnsaker i små biter. Surr løken før du har oppi alt unntatt purre, sennep og salt i gryta, og lar det koke 1-2 timer. Purren surrer jeg litt i en panne og har oppi helt mot slutten av koketiden så den ikke skal bli dvask og miste fargen. Smak til med salt og sennep og evt mer pepper. Sennep er ikke vanlig i lapskaus, men jeg synes lapskaus på lammekjøtt krever litt ekstra smak. Og så er jeg utrolig glad i sennep, da... Du kan også jevne lapskausen hvis du synes den blir for tynn.

3 kommentarer:

  1. Bestemors brun lapskaus laget på oksehaler slår det meste!

    SvarSlett
  2. Prøvde denne med litt personlig touch, det ble herlig!

    SvarSlett
  3. Veldig fint å høre at oppskriftene mine blir brukt!

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr