fredag 7. oktober 2011

Pimp your potatoes

Stekte poteter er kanskje den enkleste restematen du kan lage, men ikke veldig spennende. Og det hender vel at de kalde kokte potetene som ligger i kjøleskapet havner i søpla i stedet for i panna?

Det gjelder å tenke utenfor boksen! Stek noe annet godt sammen med potetene, så blir det ikke bare mye bedre, men et  lite måltid ut av de kjipe middagsrestene.

 
Poteter med sopp
Nå på høsten er det bare å frotse i skogssopp, og potet- og kantarell-pannen på bildet mesket jeg meg med til lunsj her for et par uker siden. Det er nok litt for sent for kantareller i lavlandet nå, men det er fortsatt kantareller å finne på fjellet, og mange butikker selger kantareller billig i løsvekt på denne tiden av året. Hvis du ikke får tak i kantareller så går det selvfølgelig an å bruke annen sopp i denne pannen. I tillegg til potetbåter og kantareller brukte jeg en liten gul løk, et par hvitløksfedd, masse meierismør, salt, pepper og hakket persille (gressløk er også bra). Stek soppen for seg selv først, og la poteter og løk steke lenge på svak varme, så du for god gyllen stekeskorpe på potetene, uten at løken blir svidd. Salt, pepper og persille har du over helt til slutt. Med et speilegg på funker dette bra til lunsj, kveldsmat eller en enkel middag, men prøv det gjerne som tilbehør til grove fiskekaker eller stekt kjøtt også.

Poteter med spekeskinke
Et annet godt alternativ er å bruke opp rester av spekemat i en potetpanne: små terninger av spekeskinke, fenalår eller sterk spekepølse stekes sammen med poteter, purre og gjerne litt timian eller andre urter. Godt som egen rett med rømme, flatbrød og kanskje rørte tyttebær til (eller ha noen friske tyttebær eller einebær oppi panna!), eller som tilbehør til feks stekt hvit fisk.

2 kommentarer:

  1. Poteter og kantarell skal definitivt prøves! Takk for mange gode tips!

    SvarSlett
  2. Her i huset lager jeg ofte rösti av kokte poteter. Skrell potetene, rasp dem på grov rasp, ha litt godt smør i stekepanna. Hell de raspa potetene i panna og trykk de litt sammen. Stekes på middels sterk varme, legg noen smørklatter langs kanten av "potetkaka" og legg et flatt lokk over panna. Når potetene er gylne, holder du på lokket og snur panna opp ned. Potetkaka ligger på lokket, ta litt nytt smør i panna og skyv potetkaka ned i panna. Stek den siden også gylden. Legg evnt ost over.

    En annen god restemat med poteter som min mor lagde var å skjære potene i skiver, putte dem i stekepanna og legge ost over.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr