fredag 7. september 2012

Bulgurballer

Det beste med dette påfunnet er navnet. Bulgurballer er veldig gøy å si! Selv om det kanskje høres mer ut som tittelen på en Josef Fares-film enn en middagsrett... Dagens resterett er i hvert fall frityrstekte godbiter av bulgur-rester. 

Utgangspunktet var en pakke BulgurMix med eple, paprika, løk og gresskarkjerner som vi hadde laget til en laksemiddag dagen før og bare spist halvparten av (halvfabrikata-produktene fra GoGreen er helt kurante når man skal ha middag på bordet kjapt). 

Jeg gjorde det så enkelt at jeg rørte inn egg og revet ost i den kalde bulguren, og brukte hendene til å forme golfball-store baller som jeg frityrstekte til gyldenbrune. Jeg brukte ganske mye mel på hendene når jeg laget ballene. Fordi kombinasjonen av bulgur, mel og egg gir en skikkelig "knasprig" overflate er det ikke nødvendig å panere ballene noe mer enn det. Osten gjør at ballene blir deilig seige inni.

Mengdeforhold:
3-4 dl ferdig kokt bulgur
Ett egg
ca 1,5 dl ost (bruk gjerne opp gamle osteskorper!)
Dette ga omtrent 10 baller.

Du kan selvfølgelig gjør akkurat det samme med ferdigkokt couscous, hirse, bygg, quinoa og lignenede, men smakssett gjerne med litt finhakkete urter og/eller grønnsaker. All slags ost kan brukes, men helst noen som smelter skikkelig (dvs ikke parmesan og lignenede).

5 kommentarer:

 1. Oi, det så kjempegodt ut! Minner om de italienske friterte risottoballene som de lager av risottorester, arancini. Nam!

  SvarSlett
 2. Ja, det var faktisk det som inspirerte meg :-)

  SvarSlett
 3. Dette så veldig godt ut, og jeg tenkte jeg skulle prøve det samme. Gjorde slik som du skrev, men det var helt umulig å forme ballene. Ble veldig seig på hendene pga. egget og bulguren ville ikke sitte sammen. Endte med at jeg bare måtte gi opp. Hvordan klarer du å få det til en ball som faktisk sitter sammen?

  SvarSlett
 4. Takk for tilbakemelding! Så dumt du ikke fikk det til, for de smaker virkelig kjempegodt. Det var litt klinete å lage ballene, men trikset var å bruke masse mel på hendene. Jeg brukte en skje til å ta opp en passe mengde bulgur, og så hadde jeg en skål med mel som jeg dyppet hendene i for hver ball. Hvis bulgurmassen var altfor løs var det kanskje for mye egg ift bulgur? Mulig jeg må justere oppskriften litt... hvor mye bulgur-rester hadde du?

  SvarSlett
 5. Prøvde og ta masse mel, men det gikk ikke helt for min del :/ Målte ikke hvor mye bulgur jeg hadde i kokt tilstand, men kokte opp 3-4dl da jeg lagde middagen. Det var regnet til 4 personer, men det gikk ikke så mye av det, så var en god del igjen. Mer enn det som står i oppskriften. Brukte fortsatt bare 1 egg. Bulguren var veldig løs, så vet ikke helt hva jeg skulle gjort for å få den fastere.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr