fredag 31. august 2012

Hjemmelaget ketchup

I grillsesongen lager jeg mye tomatsalat; det passer til det meste, ser fresht ut og er sunt og godt. Når man skiver tomater til salat, smørbrød eller garnityr bruker man som oftest ikke skalkene. Jeg må innrømme at de ofte havner i komposten selv her, noe som er ganske tåpelig. Tomatskalkene kan jo selvfølgelig spises. Siden ketchup også er noe det går mye av i grillsesesongen er det for eksempel fint å bruke dem i en hjemmelaget tomatsaus. Du kan i grunnen bruke hva som helst du har liggende av tomater i en ketchup: skalker, overmodne tomater, cherrytomater, bifftomater. Har du bare noen få skalker du skulle ha brukt opp og ingen hele tomater, sper du på med hermetiske. 

Ungene i huset var først skeptiske til hjemmelaget ketchup, men da de fikk være med å lage den selv og smake til med sukker skjønte de at dette var gode greier. Og så er den jo så sunn at de får spise den med skje om de ønsker...

Denne oppskriften er altså tilpasset det familiens små forbinder med ketchup, og er kanskje litt tam på smak. Skal jeg lage "voksen-ketchup" bruker jeg noen soltørkete tomater og littegrann chilipulver i tillegg, noen ganger også et halvt revet hvitløksfedd.

1 kg tomatskalker og friske tomater
1 boks tomatpure
1ts salt
4 ss eplecidereddik
2  ss sukker

Del tomtene i fire, ha alt i en gryte og kok sakte opp. La småkoke i minimum 15 min, gjerne lenger, mens du rører av og til. Kjør alt til pure med stavmikser. Denne tomatsausen har ikke like lang holdbarhet som kjøpe-ketchup, men oppbevarer du den på glass med lokk i kjøleskapet holder den 
seg i hvert fall et par uker. Lenger på uåpnet glass.

4 kommentarer:

  1. Det må jeg prøve å lage :)

    Sønnen min er desverre skeptisk til alt nytt jeg lager, men om jeg tar på uten at han merker det så kanskje det går :D Verdt ett forsøk

    SvarSlett
  2. Jeg ble litt satt ut, for før nå hadde jeg aldri hørt om noen som ikke bruker tomatskalkene ...

    SvarSlett
  3. Nina - du kan jo prøve å helle tomatsausen på en Idun-flaske og se om han merker forskjell ;-)

    Heidi - de er jo absolutt spiselige, men når man feks lager en tomatsalat caprese (skivet bifftomat, mozzarella og basilikum), tar ikke skalkene seg så pent ut på fatet.

    SvarSlett
  4. Har du forsøkt å fryse ned ketchupen..? Fungerer det tro..? :)

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr