søndag 26. august 2012

Kjekjøtt

Dette innlegget dreier seg ikke så mye om mat man har til overs, men om mat vi burde spise mer av for å utnytte råvarer fra matproduksjon bedre.

Geitehold i Norge dreier seg om å produsere melk til vår elskede geitost. Hvert år må derfor geitebøndene ta livet av de geitekillingene som blir født med feil kjønn og derfor ikke duger til melking - nemlig bukkekjeene. Siden det koster rundt 60 kroner å slakte et kje, og det hevdes at det er lite etterspørsel etter kjøttet blir de aller fleste bukkekjeene destruert. Totalt kastes det rundt 200 tonn kjekjøtt i året.

Det at det ikke skal være etterspørsel etter kjøttet henger sammen jo sammen med at det er ganske klin umulig å få tak i for oss "vanlige folk" som ikke har en fetter som driver med geit. For kjekjøtt er vannvittig godt! Kjekjøttet er lyst, utrolig mørt og relativt magert med en litt søtlig smak. Det minner om sau, men har likevel en egen distinkt smak. Så hvis du kommer over kjekjøtt på Bondens Marked eller andre markeder med småprodusenter, så sørg for å kjøpe med deg flere pakker. Og er du så heldig å ha en slakter i nærheten, så spør etter kjekjøtt. Spør i ferskvaredisken på Meny og Centra og Coop'ene også! Så skjønner kanskje matvarebransjen og slakteriene etterhvert at det kan være et marked for kjekjøtt.

Er du så heldig å få tak i kjekjøtt, er det sannsynligvis ett helt kje i ulike stykningsdeler. Tilsammen ca 2, 5 kg bog, lår og ribbe, vakuumpakket eller frossent. For vår familie på to små og to store holder det til tre middager.

Selv om kjøttet kan minne om lam, er det like bra å tiberede det som kylling fordi det er så lyst og mørt. Grilling er absolutt å anbefale. Særlig lårene egner seg på grillen: La gjerne lårene marineres med urter, olje og hvitløk i en plastpose over natta før du griller dem på sterk varme på kullgrill, mens du stadig snur og vender på dem. Ta lårene bort fra varmen innimellom, så du får dem gjennomstekt uten at de blir helt svidd. Hvis du ikke gidder å marinere går det også helt fint å bare pense med grillolje og slenge dem rett på grillen. Kjekjøtt er så godt på smak at deg egentlig ikke trengs så mye mer enn salt og pepper.

Kjekjøtt fungerer også veldig bra i langkokte gryteretter (feks med tomat, linser og paprika), eller hva med å prøve kje kokt i rødvin, en chevre au vin? Kort sagt, bruk kje på samme måte som du ville brukt kylling eller lam, og prøv å ikke tenke for mye på hvor utrolig søte sånne små killinger er....

Du kan forresten lese mer om killingproduksjon og kjekjøtt her: http://www.valdreskilling.no/omoss.htm

1 kommentar:

  1. Takk for tipset! Skal gjøre mitt beste for å komme over kjekjøtt fremover.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr