fredag 20. juli 2012

Ukens tips: vaniljesukker

Oppskrifter med vanilje krever som oftest at man skraper ut vaniljefrøene. Vaniljestangen i seg selv står det sjelden noe om. Men når man tenker over at vaniljestang koster rundt 2000 kr kiloen så er det jo unektelig litt dumt å kaste stangen etter man har brukt frøene. Bruk den heller til å lage hjemmelaget vaniljesukker. Mye bedre enn den kunstige du kjøper på boks, og så får du mer igjen for den rådyre vaniljestangen.

Det finnes to måter å bruke vaniljestangen til å lage vaniljesukker. Enten kan du rett og slett bare oppbevare stangen/stengene i en tett boks eller glass med lokk som du fyller med melis, eller så kan du male stengene sammen med sukker i en hurtigmisker til et fint pudder. Den første metoden er utvilsomt minst jobb, men da må du vente lenger før sukkeret har fått skikkelig vaniljearoma. Hurtigmikservarianten krever littegrann innsats, men da kan du begynne å bruke av vaniljesukkeret etter en dag eller to.

Det er ikke gitt at det vaniljesukkeret du lager selv får samme styrke som vaniljesukkeret i Freia-boksen, så prøv deg litt fram i forhold til mengden som står i oppskriftene du bruker.

4 kommentarer:

 1. Jeg laget vaniljesukker av en vaniljestang og sukker for en måned siden, og det er blitt veldig godt etter litt lagring. Jeg må kanskje bruke dobbelt så mye som i oppskriften, men smaken er bedre enn kjøpte varianter, synes jeg. Nå lagde jeg ikke pulver da - bare kjørte over med stavmikser til vaniljebitene var blitt små nok.

  SvarSlett
 2. Det er sant, vanilje er megadyrt! Jeg fikk en liten glassflaske med vaniljeekstrakt, det må ha vært ca. 75ml til den nette sum av 130,-! EEK.

  Nå skal det også sies at Freia Vaniljesukker ikke inneholder vanilje, men vanillin. :(

  SvarSlett
 3. Jeg er mest tilhenger av den første metoden - den er genial fordi du ikke "bruker opp" vaniljestangen på samme måte som hvis du kjører den til pulver. Da kan man fylle på med både sukker og vaniljestenger i glasset, og man får et slags evigvarene vaniljesukkerlager. Man må vente tre uker første gang man lager det, men senere er det bare å fylle på. Dessuten bruker jeg bare vanlig sukker, ikke melis. Syns det blir best slik.

  SvarSlett
 4. Hvorfor ikke bar bruke stange en gang til og en gang til og en gang til......

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr