onsdag 11. juli 2012

Bananbrød


For å være helt ærlig: jeg liker ikke banan. Det er noe med konsistensen..... Men smaken er det ingen ting å si på, og jeg ELSKER banankake i ulike varianter. Og selv om ikke jeg spiser dem, så kjøpes det inn store mengder bananer til husets små og store gutter hver uke. Noe som fører til at det alltid er bananer i ulike modenhets-stadier liggende på kjøkkenbenken. De ferskeste spises av gutta, de som begynner å bli litt myke går i smoothier, de som er enda litt mykere og litt brune i enden spises av mannen i huset, og de som til og med er for modne for ham - de er perfekte til bananbrød.

Banana Bread er en amerikansk klassiker som egentlig ikke er et brød, men en deillig og saftig formkake.  For å forsvare at jeg av og til starter dagen med kaffe og en skive bananbrød, lager jeg en litt sunnere variant med mindre sukker enn i andre bananbrød-oppskrifter, halvparten sammalt mel og godt med nøtter. Uansett er dette proppfullt av næring, og funker bra som en kjapp kickstarter på dagen.

Ingredienser:
4 brune bananer (størrelse medium)
1,5 dl matolje (raps, solsikke el.l.)
3 egg
150 g fint hvetemel
150 g sammalt hvetemel (finmalt)
150 g sukker
1, 5 dl grovhakkete valnøtter (eller andre nøtter du har liggende)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts salt
1 ts kanel
1 ts revet muskatnøtt (kan evt sløyfes)


Framgangsmåte:
Bland alt det tørre i en bakebolle. Mos de myke bananene med en gaffel, eller ha dem rett i kjøkkenmaskinbollen, og kjør dem til en grov mos med vispen. Ikke bruk stavmikser eller hurtigmikser, du vil nemlig ikke ha puré. Hell oljen i bananmosen og rør godt, rør så i ett og ett egg. Bland så inn alt det tørre, og hell over i en smurt brødform. Stek på 180 g i ca 45 min. Kaken skal være gylden og litt sprø oppå, og bitte litt deigete i midten, men ikke så mye at det ikke går an å skjære skiver av den.

Kake: Vil du heller bruke de brune banane dine til en mer ordentlig kake bruker du bare fint mel, steker røren i en springform og heller over rikelig med melisglasur med revet sitronskall i når kaken er avkjølt. Eller doble porsjonen og lag en langpanne - funker bra i barnebursdag!

Restetips: Begynner bananbrødet å bli litt tørt og trist før du får spist det opp (noe som er lite sannsynlig, men uansett), så er det bare å skjære tynne skiver og riste i en panne med smør, og nyte med litt syltetøy eller en kule is...

3 kommentarer:

  1. Så lurt med en sunnere variant for de gangene man ikke har godt nok påskudd for å spise kake :-)

    SvarSlett
  2. Kjempefint tips! Dette gleder jeg meg til å prøve!

    SvarSlett
  3. Mmm.. jeg elsker banankake! Et annet tips hvis man ikke er i bakehumør er å skrelle bananen, dele den opp i isbit-store biter og fryse ned i en frysepose. Da kan man bruke dem i smoothie og de fungerer som isbiter (så da slipper man å "vanne ut" smoothien med is).

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr