lørdag 30. juni 2012

Bedre enn prim


"Detta var gøtt - gøttære enn prim, å prim som er så gøtt a gitt."  (Munnhell fra Østfold)

Er det ikke utrolig irriterende at det er umulig å bruke ostehøvelen på den siste delen av brunosten? Det blir alltid en tørr skorpe igjen som blir liggende bakerst i kjøleskapet til den til slutt havner i søpla når ny ost er innkjøpt. Det funker jo å bruke litt brunost eller geitost i viltsauser og -gryter, men ellers er ikke nasjonalosten vår særlig anvendelig til annet enn pålegg. Men hvis man spiser mye brunost (eller ekte geitost, som det går mest av her i huset) så blir det flere sånne skorper i måneden, og da er verdt å samle dem opp og koke opp til den aller beste primen du har smakt...

Jeg bruker tre-fire geitost-skorper som jeg har i en kjele med ca 1 dl helmelk, en knivsodd kanel og en teskje sukker. Varmer det langsomt opp mens jeg rører kontinuerlig så all geitosten blir oppløst i melken. La blandingen nå kokepunktet og småkoke noen minutter til du merker at den tykner. Ha over på rent glass og avkjøl. De første dagene er primen silkemyk, etter hvert får det en mer kornete, sukret konsistens. Pålegget har lang holdbarhet.

Dette er strengt tatt ikke "ekte" prim, siden prim egentlig kokes fra myse og inneholder mer vann, men godt er det. Testet pålegget på både mann og barn,og familiens dom? "Dette var enda bedre enn prim, jo!" (sic!)

3 kommentarer:

 1. Hei :)
  Jeg liker bloggen din veldig godt!! Gøy at flere enn meg er opptatt av å spise opp maten ;)

  Ang brunostskalker; Hvor mange gram tror du brunostskalkene dine er? Her i huset legger vi brunosten med siden opp når det er for tynt å høvle av ost på vanlig måte. Sitter igjen med en brunostskalk på 1*1cm tykk og 7 cm lang osteskalk. Er dine så små? Lurer på hvor mye ost som skal være i den literen med helmelk.. :)

  K

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar :-) Jeg burde jo selvfølelig veid skalkene... De var større enn dine, for vi pleier ikke å "sidehøvle". Men så var det heller ikke en liter melk, bare en desiliter! Sånn volum-messig vil jeg anslå at du kan bruke omtrent halvparten så mye melk som mengden brunost, og hvis det virker for suppete kan du bare la det koke litt inn. Lykke til!

  SvarSlett
 3. En super løsning på en konstant "forbannelse" her i huset også :) Mulig vi burde prøve å lage brunostis også! Burde gå greit med restene. Prim er veldig godt, jeg vil definitivt prøve dette!

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr