lørdag 25. februar 2012

Salat i går - suppe i dag

Jeg lager ofte en enkel tomatsalat som tilbehør til raske hverdagsmiddager. Salaten består av gode modne tomater, rødløk, olivenolje, pepper, balsamicoeddik, litt salt og friske basilikumblader.

Salatrester dagen etter er gjerne ganske ulekre, men hvis det er tomatsalat du har igjen rester av så tenk deg om en gang til før du kaster det i bøtta. For hva er ingrediensene i en hjemmelaget tomatsuppe? Jo, nettopp: løk, tomat, olivenolje, basilikum og så videre...Tomatsuppe på salatrest, ingredienser:
(Mengdeangivelser blir veldig omtrentlig her, fordi det er så avhengig av hvor mye tomatsalat du har igjen og hvor stor porsjon med ferdig suppe du trenger...smak deg fram!)
2-3 dl tomatsalat
Olivenolje
Et par fedd hvitløk
3-4 dl kraft (eller buljong)
Noen spiseskjeer tomatpuré
Salt,  pepper, sukker, røkt paprikapulver og/eller cayennepepper eller tabascosaus.

Framgangsmåte:
Begynn med å la tomatsalaten renne litt av seg i et dørslag. Surr noen fedd grovhakket hvitløk i godt med olje, før du har opp i tomatsalatresten og lar det frese videre noen minutter mens du stadig rører, slik at du får ut en god del væske av salaten. Så har du oppi ønsket mengde kyllingkraft, buljong eller grønnsakskraft. Hvis det bare var en liten slant tomatsalat du hadde igjen og du skal lage en stor porsjon suppe, så bør du også ha ekstra tomatpuré og gjerne også hakkete bokstomater. Smak til med salt, pepper, krydder og littegrann sukker. La småkoke i minimum ti minutter, gjerne lenger

Dersom du har en potetmosrest eller en kald kokt potet eller to liggende, kan du godt ha det i suppen for å få en fyldigere konsistens. Du kan gjerne bruke opp slanter etter salsasaus du har stående også.

Vil du lage en barnevennlig suppe kjører du suppen med stavmikser før servering, og rører i en fløteskvett eller tre (og så kan det kanskje være lurt å droppe tabascoen).

Server gjerne med krutonger, så får du brukt opp noen brødskalker også!

Et lite p.s.: tomater setter i gang en hurtig modningsprosess i de råvarene de er i kontakt med, så ikke bruk tomatsalat som har stått mer enn maks to dager ( i kjøleskap), og pass på at suppen koker minst ti minutter og serveres ordentlig varm.

1 kommentar:

  1. God idé! Rester av kokte grønnsaker er også svært brukbare i supper, har jeg funnet ut. Jeg lager ofte tomatsuppe av hermetiske tomater, og da kan man ha i poteter, gulrøtter, kålrot osv. Litt melk og krydder samt en runde med stavmikseren, deretter har jeg i makaroni som får koke til de er myke. Resultatet likner nok på Toro-suppen de får på SFO til at barna sluker den, men i virkeligheten er den laget av ordentlige grønnsaker - great success!

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr