Noe som alltid irriterer meg med de gamle klassiske sju slagene (eller var det 11?) er at det ofte er enorme mengder egg i oppskriftene, og ikke sjeldent er det bare eggehviter eller bare eggeplommer. Så da gjelder det å planlegge, sånn at man ikke blir sittende igjen med masse hvitter eller plommer man ikke får brukt opp.
Det kan også være greit å vite at et normalt stort egg veier 65-70 gram, hvor av hviten veier litt mer enn halvparten, altså 35-40 gram
Kaker du kan bake til jul hvis du har eggehviter til overs:
Marengs
Kokosmakroner (se for eksempel denne litt utradisjonelle varianten)
Kransekake
Kaker som krever eggeplommer:
Berlinerkranser
Lefser (for eksempel Hallingdalslefse)
Fattigmann
Personlig synes jeg aldri det er noe problem med eggeplommer til overs, vi har Pasta Carbonara ganske ofte, og da går det med 3-4 eggeplommer. Dessuten er det jo kjempefint å kunne lage egen majones eller aioli - sjekk for eksemepel ut Ordentligmat sin "Majones på to minutter".
For øvrig kan både eggeplommer og eggehviter fryses, litt avhengig av hva du skal bruke dem til i etterkant fordi noen av egenskapene forringes. Fryste eggehviter kan fint brukes til kransekake og lignende, men jeg ville ikke satset på marengs av fryste eggehviter.
Det kan også være greit å vite at et normalt stort egg veier 65-70 gram, hvor av hviten veier litt mer enn halvparten, altså 35-40 gram
Takk for gode tips. Jeg legger til et: eggehvitter lar seg utmerket fryse, hvis man er litt lei av kakebakst, er det bare å sette dem i fryseren til bakeinspirasjonen kommer tilbake.
SvarSlettEg lagar marengs av eggekviter og aioli (etter ordentligmat.no si oppskrift) av eggeplommer.
SvarSlett