fredag 16. desember 2011

Julete kyllinggryte

Har du spist helstekt kylling, er det en selvfølge å koke kraft. Før du slenger kyllingskrotten i kraftgryta plukker du av det som måtte være igjen av spiselig kjøtt  (bruk små plastposer eller engangshansker på hendene hvis du synes det er en grisete jobb). Med kraft og kyllingkjøtt er det kort vei til en deilig, varmende kyllingfrikassé. Her har jeg laget en julete variant med søtpotet og tranebær. En mer klassisk kyllingfrikasse inneholder som oftest gulrot, purre og selleri- og persillerot.

Dette blir en omtrentlig oppskrift, fordi det avhenger litt av hvor mye kyllingkjøtt du har. Du kan selvfølgelig spe på med kyllingfilét hvis det ikke er så mye kjøtt igjen på skroget. Til en familie på to små og to store ville jeg beregnet omtrent:

ca 500 g renplukket kyllingkjøtt
7-8 dl kraft
1 stor løk
1/2 purre
2 søtpoteter (kokt eller bakt på forhånd)
1 god neve tørkete tranebær
Smør, salt, pepper, hvetemel, sennep og persille eller gressløk
En dæsj fløte

Grovhakk løken og surr den på svak varme i meierismør (3-4 spiseskjeer). Når løken er blank rører du i 3-4 spiseskjeer hvetmel. Spe så med litt og litt kraft mens du rører hele tiden for å unngå at sausen klumper seg. Når all kraften er rørt inn har du i purre i skiver, 2-3 ss grov sennep, salt og pepper (smak deg til). Det hender jeg også bruker bittelitt eplecidereddik i sausen for å få en litt syrligere/friskere smak. La alt koke et par minutter før du har opp i kyllinkjøttet, tranebær og ferdig kokt søpotet. Rør inn en fløteskvett. La alt bli skikkelig gjennomvarmt.  Dryss over rikelig med hakket persille (eller gressløk) like før servering. Server med kokte poteter eller naturris.

En kyllinggryte som dett er også en ypperlig måte å få brukt opp andre rester etter kyllingmiddagen, sånn som søtpotetene i dette tilfellet. Alle andre kokte eller bakte rotgrønnsaker kan has i frikasséen, og gjerne også kokte grønne erter.

Du kan selvfølgelig lage denne retten med kalkunrester også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Subscribe

Labels

Flickr