fredag 6. mai 2011

Risotto - veldig lett og veldig vanskelig

Jeg skal på ingen måte påberope meg å kunne lage en perfekt risotto. Det er nemlig en kunstart - med det mål å finne den perfekte balansen mellom kremete og fast.

Men jeg lager ofte risotto likevel, gjerne hvis jeg har en rest fisk eller kjøtt som ikke er helt nok til et måltid. Risotto er kraftig kost, og kan være et  lite måltid i seg selv (gjerne med en tomatsalat ved siden av), eller strekke en halv kyllingfilét eller noen reker til middag for to.

En enkel risotto-oppskrift kan for eksempel være:
Grovhakk 2 fedd hvitløk, en halv løk, en stilk selleri og en gulrot. Surr dette på middels varme sammen med 2-3 dl risottoris (arborioris) i en gryte med godt med olivenolje. Når risen og grønnsakene begynner å bli blanke uten å ha tatt farge begynner du å spe med varm kyllingkraft eller buljong. Hell på et par desiliter av gangen og rør nesten hele tiden. Når kraften har kokt inn heller du på mer. Når du kjenner på risen at risottoen begynner å nærme seg ferdig skrur du ned varmen og rører inn et par rause spiseskjeer med meierismør, salt, pepper og godt med revet parmesan. Noen bruker også litt fløte for å få en enda mere kremete konsistens. Du kan gjerne erstatte en del av kraften med hvitvin.

Skal du servere risotto som tilbehør til stekt kylling eller fisk bruker du den som den er. Skal du servere risotto som egen rett kan du for eksempel lage en skalldyrrisotto hvor du bruker skalldyr- eller fiskekraft og har i reker, evt hummer eller krepsehaler, helt til slutt. Sopprisotto er også kjempegodt: stek soppen i en panne for seg, men rør inn omtrent halvpaten i risottoen mot slutten av koketiden, og bruk resten som garnityr ved servering. En kjapp og enkel middag er risotto med stekte terninger av chorizo.

Hvis du har laget risotto noen ganger og vil avansere kan du prøve å smakssette med safran, soltørkete tomater eller urter. For fyldig materiale om perfekt risottomaking anbefaler jeg denne artikkelen på klikk.no

3 kommentarer:

 1. Namnam :)

  Jeg har aldri prøvd å lage risotto før, men har smakt det :)

  SvarSlett
 2. Det må bli risotto til middag i dag!
  Takk for gode tips!

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige kommentarer! Som sagt er det ikke veldig vanskelig å lage en god risotto :-)

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr