Betasuppe, brennesnute, småsuppe, kjøttsuppe, sodd. Kjært barn har mange navn.
Suppe med (salt) kjøtt og rotgrønnsaker burde uansett komme langt opp på en kåring av norske nasjonalretter, og selv om det mange steder regnes for festmat og serveres til bryllup, er det enkel og billig mat. Utgangspunktet er kjøtt av får eller svin, helst salt, og god kjøttkraft (kan erstattes med buljong). Storfekjøtt kan også brukes. Grønnsakene er gjerne sellerirot, kålrot, gulrot og purre. Persillerot og nepe er også bra. Så er det ulike tradisjoner for hva mer man har oppi: byggryn, melboller, kjøttboller, pølsebiter. Krydder trengs ikke når man har en god kraft, men godt med pepper, og grønne urter klippes over ved servering: persille, gressløk eller løpestikke passer best.
Suppen over er laget med rester av salt svinekjøtt og kokte poteter, og byggryn i tillegg til rotgrønnsakene.
Ja, så rätt! Det blir något liknande hemma hos oss imorgon fast med salami från Baltikum som jag fick när mina föräldrar var där.
SvarSlettPersiljerot har jag aldrig använt - ska det bli premiär för mig? :)
Kjøttsuppe med melboller, ja takk! Flashbacks fra barndommen, ekte husmannskost/husmorskost er sinnsykt godt!
SvarSlettFin matblogg med et definert tema, jeg kommer tilbake...