fredag 7. desember 2012

Sildesalat

Til jul skal det være sild. Helst mange slag. Men så er det sånn at de fleste bare spiser bittelitt av hvert slag, og etter de store julefrokostene sitter man igjen med mengder av åpnete sildeglass. Selv om sild har lang holdbarhet kan det være en utfordring å få spist opp alt.

En veldig god idé er å lage sildesalat. Det er mildere på smak enn hele sildefileter og derfor lettere å spise på brødskiva til hverdags, og kan også være godt som en lett lunsj- eller middagsrett med godt brød og grønn salat til. Her er en oppskrift hvor du kan bruke både julesild, apetittsild, innlagd sild og annen sild i lake (men ikke sild i rømme, tomat eller sennepssaus). Du kan selvfølgelig bruke "rene" utvannete spekesildfileter eller Matjessild også, men poenget her var jo å bruke opp rester av julesild i alle varianter. Er det løk eller andre grønnsaker igjen i laken, hiver du det også oppi.

En annen veldig fin ting med denne sildesalaten er at det er den eneste måten jeg klarer å få brukt opp eggehvitene som er til overs etter Berlinerkrans-bakingen før jul. Hvis man pleier å bake Berlinerkranser vet man nemlig at det ikke er noen vei utenom de 2 kokte eggeplommene som skal i deigen. Og egg må som kjent kokes hele.

Dessuten er det så godt (og sunt!) at du egentlig ikke trenger rester for å lage deg en porsjon.

5-6 store biter av sild fra lake
5 ss majones
1 kokt eggehvite (kan byttes ut med et helt kokt egg)
1/2 eple
1/2 rødløk
1 ts sterkt karripulver (feks Hot Madras)
1 ts gurkemeie
1 ts sitronsaft
litt salt og pepper
litt finhakket gressløk eller dill

Bland majones, sitronsaft, krydder og urter. Grovhakk sild og løk. Skjær eggehvite og eple (med skall) i bittesmå terninger. Bland alt godt sammen og la stå minst 1 time i kjøleskap, så smakene får satt seg.

Server på knekkebrød eller grovt rugbrød, med et grønt salatblad og/eller en epleskive.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Subscribe

Labels

Flickr