søndag 25. november 2012

Rapport fra resteworkshop

Forrige søndag var jeg i Tromsø og hold restematkurs og workshop for fire utvalgte Tromsøfamilier som er med prosjektet "Familien Matvett". Disse familiene er med i en konkurranse om å redusere matsvinnet sitt mest og bli Tromsøs matvettigste familie. Det er Grønn Hverdag Nord som står bak prosjektet, og kurset ble holdt på den hjemmekoselige kaféen Tante Ingers Tehus.

Vi lagde Shepherds Pie med Bolognese-saus og brødpudding i fellesskap, deltakerne fikk med seg oppskrifter og tips om restemat generelt, og vi gikk igjennom rester de fire familiene hadde hatt med seg hjemmefra og snakket om hva de ulike restene kunne brukes til. Vi snakket også litt om holdbarhet og kjøreregler for bruk av "gammel" mat. For de yngste deltakerne (5-15 år) var ostesmørbrødkonkurranse en kjempehit! Vi hadde rigget til et konkurransebord med vaffeljern, brødskiver, påleggsrester, litt sauser og grønnsaker, og så var det om å gjøre lage kveldens beste ostesmørbrød. Vinneren fikk med seg oppbevaringsbokser og godteri, og underveis var det selvfølgelig lov å spise så mye man ville.

Jeg hadde det innmari gøy på kurset: er det noe jeg trives med så er det å lage mat OG skravle samtidig! Og deltagerne var både bevisste og kunnskapsrike - tror jeg lærte like mye selv som jeg lærte bort, men håper at utbyttet var bra for alle som var med. Alle har gode tips å lære hverandre om restemat, enten det er egne kreative påfunn eller tradisjonsrike retter man har vokst opp med, slik som den tyske deltakerfamiliens Pannekakesuppe (grønnsakssuppe med pannekakestrimler) eller rispudding.

Avisa iTromsø lagde en fin reportasje fra kurset (avbildet), men dessverre ligger den ikke på nett.

Kanskje et restematkurs kunne vært noe for andre kommuner/foreninger/organisasjoner/serveringssteder? Ta kontakt så kan vi snakke om et opplegg.

2 kommentarer:

  1. For et bra tiltak!! Tror det er mange (både store og små) som trenger å lære å sette pris på restene sine.

    SvarSlett
  2. Ja, ikke sant?! Heller det enn å tvinge dem til å spise opp, synes jeg.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr