Tid for asparges-sesong! Noe i nærheten av årets mat-høydepunkt for min del, men dessverre er det ofte at butikkene bare fortsetter å føre de dvaske aspargesene som har reist fra Peru eller Thailand, framfor å ta inn søreuropeiske, eller enda bedre, friske norske asparges... I år har jeg derfor sådd aspargesfrø i torvpotter i vinduskarmen, men selv om jeg skulle lykkes med prosjektet kan jeg ikke høste av lekkerbiskene før neste vår igjen. Sukk. Krysser i mellomtiden fingrene for at de tar inn norske asparges på StiliMat, vår lokale delikatesseforretning, når den norske sesongen begynner om en måneds tid.
Gode asparges burde egentlig få spille hovedrollen i en hvilken som helst sammenheng de opptrer i, etter min mening. Men mange oppskrifter krever bare asparges-topper - så hva gjør man da med resten av de grønne eller hvite stenglene? Lager en nydelig suppe, selvfølgelig!
1 bunt asparges uten topper
7-8 dl kyllingkraft eller annen god kraft, gjerne m litt hvitvin
2 dl kremfløte
2 poteter, evt sellerirot, persillerot eller andre hvite røtter (kan være kokt på forhånd, eller kokes med i suppen)
salt og pepper etter smak
(evt en eggeplomme eller to, som du rører ut i fløten før du har den i suppen)
Først knekker du av den nederste, trenete delen på aspargesen, og skreller resten av aspargesen (uten toppene). Skallet og de nederste stilkene lar du koke i kraften i 10-15 minutter for å få ut mest mulig god asparges-smak. Sil av suppen før du har opp i resten av aspargesen i små biter sammen med poteter og/eller sellerirot. La koke i 10-15 minutter, ta av platen og avkjøl litt før du kjører suppen glatt med stavmikser. Så har du i fløte (evt iblandet eggeplommer for en enda mer luksuriøs suppe) og varmer forsiktig opp igjen. Smak til med salt og pepper.
Server suppen i porsjonsskåler garnert med skiver av sprøstekt spekeskinke og loffterninger stekt i smør. Dersom du faktisk har aspargestoppene også lar du dem koke i 30 sekunder i saltet vann og garnerer med dem enten i stedet for, eller i tillegg til skinke og brød.
Tips: bruker du mye asparges kan du gjøre det til en vane å ta vare på de nederste delene i en pose i fryseren, og så koke en god porsjon aspargeskraft når du har samlet opp noen bunter.
mandag 30. april 2012
poteter
fløte gryterett blåmuggost
Suppe på en spikerJan 09, 2017
HverdagslapskausMar 12, 2016
Løkterte med blåmuggostJan 24, 2013
Labels:
asparges,
eggeplommer,
poteter
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Denne likte jeg!
SvarSlettSå hyggelig :-)
SvarSlett