mandag 30. april 2012

Aspargessuppe

Tid for asparges-sesong! Noe i nærheten av årets mat-høydepunkt for min del, men dessverre er det ofte at butikkene bare fortsetter å føre de dvaske aspargesene som har reist fra Peru eller Thailand, framfor å ta inn søreuropeiske, eller enda bedre, friske norske asparges... I år har jeg derfor sådd aspargesfrø i torvpotter i vinduskarmen, men selv om jeg skulle lykkes med prosjektet kan jeg ikke høste av lekkerbiskene før neste vår igjen. Sukk. Krysser i mellomtiden fingrene for at de tar inn norske asparges på StiliMat, vår lokale delikatesseforretning, når den norske sesongen begynner om en måneds tid.

Gode asparges burde egentlig få spille hovedrollen i en hvilken som helst sammenheng de opptrer i, etter min mening. Men mange oppskrifter krever bare asparges-topper - så hva gjør man da med resten av de grønne eller hvite stenglene? Lager en nydelig suppe, selvfølgelig!

1 bunt asparges uten topper
7-8 dl kyllingkraft eller annen god kraft, gjerne m litt hvitvin
2 dl kremfløte
2 poteter, evt sellerirot, persillerot eller andre hvite røtter (kan være kokt på forhånd, eller kokes med i suppen)
salt og pepper etter smak
(evt en eggeplomme eller to, som du rører ut i fløten før du har den i suppen)

Først knekker du av den nederste, trenete delen på aspargesen, og skreller resten av aspargesen (uten toppene). Skallet og de nederste stilkene lar du koke i kraften i 10-15 minutter for å få ut mest mulig god asparges-smak. Sil av suppen før du har opp i resten av aspargesen i små biter sammen med poteter og/eller sellerirot. La koke i 10-15 minutter, ta av platen og avkjøl litt før du kjører suppen glatt med stavmikser. Så har  du i fløte (evt iblandet eggeplommer for en enda mer luksuriøs suppe)  og varmer forsiktig opp igjen. Smak til med salt og pepper.

Server suppen i porsjonsskåler garnert med skiver av sprøstekt spekeskinke og loffterninger stekt i smør. Dersom du faktisk har aspargestoppene også lar du dem koke i 30 sekunder i saltet vann og garnerer med dem enten i stedet for, eller i tillegg til skinke og brød.

Tips: bruker du mye asparges kan du gjøre det til en vane å ta vare på de nederste delene i en pose i fryseren, og så koke en god porsjon aspargeskraft når du har samlet opp noen bunter.

2 kommentarer:

Subscribe

Labels

Flickr