onsdag 8. februar 2012

Reste-calzone

Pizza er en av de mange klassiske rettene som sannsynligvis har sin opprinnelse som restemat, og Calzone er en pizzavariant som er enda mer takknemlig for middagsrester enn originalen. Dessuten er det ypperlig turmat eller medbrakt lunsj helt uten klin.

I en calzone kan du få brukt opp tørre osteskorper, rester av pastasauser, gryteretter og ymse kjøttpålegg. La restefantasien blomstre!




Først trenger du pizzadeig, for eksempel denne oppskriften:

1 pose tørrgjær
1 kg fint hvetemel (evt spelt, eller en blanding)
1 ts salt
6 dl lunkent vann
3 ss olivenolje

Bland det tørre først, lag en grop i melet og ha i lunkent vann og olivenolje. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Hvis den virker tørr har du i mer vann, men bare litt av gangen. La deigen heve 20-30 min under plast på kjøkkenbenken, eller i kjøleskapet over natten (skal du heve over natten bør vannet du har i deigen være kaldt!)

Når deigen er ferdig-hevet slår du den litt sammen og deler den i 8 like store baller som du kjevler så flate du kan (de skal være sånn cirka sirkelformete). Pensle deig-leivene med olivenolje og ha på ønsket fyll på halve sirkelen (se forslag til fyll under). Pensle halve kanten med vann eller sammenvispet egg og brett dem i to til halvmåneformede "pakker". Det er viktig å få tettet kanten skikkelig godt. Pensle pakkene med olivenolje.

Forslag til fyll:

1. Rester av kjøttsaus fra pastamiddag, sammen med noen skorper jalsberg eller annen gul ost.
2. Rester av indiske gryter, som feks kylling tikka masala, kikertcurry eller lammecurry, sammen med litt cottage cheese eller ricotta.
3. Rester av stekte grønnsaker, spekemat i små biter og mozarella-klumper.
4. Halve cherrytomater, pølsebiter, basilikum og masse forskjellige osteskorper.
5. Frisk spinat eller stekt spinat, sammen med feta-ost og soltørkete tomater.

Stek reste-calzoner på 225 grader varm ovn i 20-25 minutter.

Du kan gjerne lage dobbelt porsjon og fryse ned, så er det lett å ta med seg noe godt på neste skitur!

Har du prøvd andre gode rester som calzone-fyll? Legg gjerne inn tips i kommentarfeltet!

2 kommentarer:

  1. Så smart! har aldri tenkt på at det går ann å putta gryterestar i ein calzone før.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr