torsdag 16. februar 2012

Bokomtale: Mat/Viten

Boka Mat/Viten er noe så sjeldent som en slags idéhistorisk bok om mat: "I denne boka serverer bidragsyterne - dyktige fagformidlere fra ulike fagområder - noen ganske uvanlige perspektiver på mat" (fra omslaget). Dette er altså langt fra en kokebok... men jeg omtaler den her fordi ett av kapitlene handler om det som blir igjen etter måltidet: matavfall og rester.



Thomas Hylland Eriksen skriver i sitt kapittel Oppvasken om alt det ved maten vi egentlig ikke vil forholde oss til; søppelet, restene, oppvasken, avføringen og komposten. Et ikke akkurat apetittvekkende knippe tema, men kanskje likevel ett av de viktigste kapitlene i denne boken. For det er nødvendig å snakke om de ubehagelige sidene ved mat og matglede også. Etter min mening er det positivt at det er stadig økende interesse for mat og matlaging, det kan blant annet medvirke til at vi utnytter råvarene våre bedre, men samtidig er det ganske åpenmbart at en 5-retters middag i gourmetklubben genererer langt mer matavfall enn en smørbrødaften i syklubben gjorde for 40 år siden. Hylland Eriksen setter i gang noen tanker om hvordan vi håndterer og forholder oss til "etterlatenskapene" etter all vår kokkelering og nytelse, og peker også på at det behøves mer forskning på området matavfall. For vi vet egentlig ikke noe konkret om hvor mye spiselig som går i søpla. De tallene vi kjenner, som for eksempel i denne rapporten fra Østfoldforskning, er basert på egenrapportering fra intervjuobjekter, og det er grunn til å tro at det kan være ganske store feilkilder her. For øvrig synes jeg Hylland Eriksen er litt slapp når det gjelder kildehenvisninger til fakta om matavfall i dette essayet, han referer blant annet til "brosjyre fra Grønn Hverdag", uten noe oppgitt publiseringsdato. Det burde ikke være spesielt vanskelig å finne hvilken rapport eller undersøkelse som er Grønn Hverdags originalkilde.

Hylland Eriksen overrasker med et forslag til "friganer"-meny til slutt i kapittelen,  altså et herremåltid satt sammen av gratis mat som dagligvarebutikker har kvittet seg med. Hvert kapittel i boken avsluttes med ulike menyforslag. Dette grepet, sammen med et underholdende skjønnlitterært siste kapittel, gjør Mat/Viten til noe mer enn en tørr teoribok. Uansett er det veldig velkomment med bokutgivelser om mat som inneholder noe annet enn oppskrifter og lekre bilder.

Her kan du kjøpe boka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Subscribe

Labels

Flickr