lørdag 16. oktober 2010

Om holdbarhet og oppbevaring av mat: oppdatering

Har i et tidligere innlegg skrevet om holdbarhet og oppbevaring av rester. Vil oppklare noen ting i forbindelse med merking av matvarer:

I følge mattilsynet skal lett bedervelige matvarer merkes med ”siste forbruksdag” (ikke "holdbar til og med", som jeg før har skrevet).  Matvarer med denne merkingen kan ikke selges etter den oppgitte datoen. Andre matvarer skal merkes med ”best før” og kan omsettes etter den oppgitte datoen.

Men nå vurderer mattilsynet en oppmykning av reglene når det gjelder kjøtt. Mattilsynet skriver på sine sider at "Dersom matvareprodusenten vurderer det som trygt kan slikt kjøtt nå merkes med ”best før”, og ikke være ulovlig å omsette etter denne datoen. " Dette gjelder kjøttprodukter som er behandlet for å tåle lang holdbarhet, for eksempel ved vakuumpakking.

Etter min mening er dette et fornuftig grep hvis det kan føre til at mindre fullt spiselig kjøtt blir kastet. Samtidig er det avhengig av at forbrukerne selv klarer å bedømme om maten er blitt dårlig eller ikke hvis den blir liggende mye over "best før"-datoen. Forhåpentligvis tar folk nesa til hjelp: kjøtt som lukter surt bør ikke spises!

Les mer på Matportalen.no

5 kommentarer:

 1. Enig med deg! Det at mindre kjøtt blir kastet er en side av saken. En annen side er at en del kjøtt (biff) faktisk kan være bedre etter holdbarhetsdatoen.

  SvarSlett
 2. Jeg er så enig så enig! Så mye mat kastes hvert år fordi folk har sluttet å bruke øynene og nesa, og i stedet stoler blindt på overnervøs merking av mat!

  SvarSlett
 3. hvis man skal lage mat, må man da lage til han skal orke, men ikke for mye

  SvarSlett
 4. Her på Hitra er vi så heldige at flere av butikkene konsekvent priser ned mat som nærmer seg datomerkinga. Dermed kan vi leve høyt på luksusmat til halv pris. Og det aller meste kan puttes i frysa ei stund. Som aleineforsørger med fem barn vet jeg at dette har hjulpet meg å holde en mye høyere standard kostholdsmessig enn jeg ellers ville ha greid.

  Holdningen at god mat ikke skal kastes er fremdeles levende her. Hvordan kan den holdningen gjenreises i mer urbane strøk?
  Har noen en god strategi?

  Av og til skjer det imidlertid at ting blir for gamle, som den omtalte bløtkaka... Da er det fint å ha katter og høns. Kattene tar alt avskjær og alle rester av kjøtt og fisk, og hønene tar resten...
  - Bløtkaka ville de ha slåss om...

  Av kattene får vi masse kos og trivsel, og av hønene får vi egg, trivelig miljø på tomta, og super gjødsel. Anbefales!

  SvarSlett
 5. Ost: På faste hvite oster legger det seg raskt mugg. Parmesan, som iallefall ikke jeg bruker daglig, spesielt. Råd: Bytt plast på parmesanen hver gang du har brukt den. Det samme gjør jeg med Jarlsbergen, skjønt ikke hver gang, men ofte. Da holder også den seg lenge uten å danne mugg.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr