søndag 31. oktober 2010

En slags Coq au vin...

... eller kyllinggryte med rødvin, om du vil.

Jeg tror Coq au vin må være min absolutte favoritt-gryterett (det føles litt respektløst å kalle denne franske klassikeren for en gryterett, men der jo en alt-i-ett-koke-lenge-rett, så da er del vel det ). Skikkelig Coq au vin er det dessverre ikke ofte jeg får laget, fordi det tar lang tid, krever en hel høne (som de ikke har på min lokale Rimi) og en bøtte med rødvin (som vi jo ofte har, men heller drikker opp). En bekjent disket opp med en slags hverdags-coq-au-vin laget på ferdiggrillet kylling en dag jeg ble invitert på spontant middagsbesøk. Dette inspirerte til resteoppskrift!

Kyllinggryte med rødvin, ca 4 pers
ca 1 kg rester av helstekt kylling, eller stekte kyllinglår
1-2 løk i båter
2-3 hvitkløksfedd
100 g bacon i terninger
3-4 store champingonger delt i fire, eller litt flere små, hele
2 gulrøtter
1/2 l. rødvin
1/2 l. kyllingkraft/buljong
1 boks grovhakkete eller finmoste tomater
2 laurbærblad
Noen kvaster timian
Salt, pepper og kanskje litt chili eller cayenne etter smak.
Litt meierismør og nøytral matolje


Begynn med å surre bacon, løk og hvitløk. Ha oppi gulrøtter i biter. Hell over kraft/buljong, tomater og rødvin, ha i laurbærblad og timian og kok opp. Legg kyllinglårene oppi og la alt koke sammen i ca 20min. I mens det koker steker du soppen i tørr panne, ha i en god klatt meierismør mot slutten til soppen er pent gyldne. Soppen har du oppi rett før servering. Liker du best saus med tykkere konsistens kan du enten la alt koke lenger (denne retten blir i grunnen bare bedre jo lenger den får stå), eller jevne med litt maizena mot slutten av koketiden.

I en orginal Coq au vin skal det være hele små løk som er brunet i smør. Et alternativ til hverdagsbruk er sølvløk på glass, eller så bare bruker du vanlig løk i båter. Noen oliven kan være godt oppi her, de bør ikke koke med - ha dem oppi mot slutten sammen med soppen. Du kan også bruke selleriot i stedet for eller i tillegg til gulrøttene. I Julia Childs franske kokebok står det at Coq au vin serveres med potetmos, men jeg synes i grunnen ris er like bra til hverdagsmiddag.

Her finner du flere oppskrifter med rester av stekt kylling. Har du andre middagsrester du skulle ha brukt opp? Bruk menyen til høyre, eller legg igjen en kommentar - så tar jeg utfordringen!

10 kommentarer:

  1. Jeg har lenket til den flotte bloggen din i et av mine egne blogginnlegg om kasting av matavfall: http://e-stoff-fri.blogspot.com/2010/11/prosjekt-kaste-mindre-mat-en.html

    Håper du syns det er i orden.

    Mvh Marianne

    SvarSlett
  2. SÅ spennende prosjekt du holder på med! Dette vil jeg anbefale alle å lese, skal følge med videre selv.

    SvarSlett
  3. Oppskriften er egentlig helt lik en Coq au vin, men det er feil at det skal være høne, derimot hane. Skjønner ikke heller hvorfor man ikke skulle bruke små delikatesseløker når man alikavel skal ta seg tid, og råd, til å lage en boquet garni? Men enig, Coq au vin er nydelig, nesten på høyde med burgundisk gryte...

    SvarSlett
  4. Takk for kommentar - du har selvfølgelig helt rett i at COQ(!) au vin egentlig skal være med hane :-)

    Når det gjelder løken så synes jeg det tar for mye tid å rense masse småløk til en hverdagsmiddag, men det blir utvilsomt best hvis man gidder.

    Laurbærblad og timian er ikke et must, hvis man ikke har det for hånden.

    SvarSlett
  5. Heisann!
    Et lite spørsmål: Hvor mye vin og buljong trenger man ? Det står bare 1/2... (halv flaske, halv liter??)

    SvarSlett
  6. Liter! takk for kommentar, skal rette det asap! :-)

    SvarSlett
  7. Greit jeg legger ut oppskrifta litt modifisert på forum.lavkarbo.no?

    Perfekt lavkarbo mat denne oppskriften her:D

    SvarSlett
  8. Det er selvfølgelig bare hyggelig, men fint om du linker hit :-)

    Tror mange av oppskriftene mine kan passe inn i en lavkarbo-diett, så lenge man tilpasser tilbehøret.

    SvarSlett
  9. Når skal tomatene i gryta?

    SvarSlett
  10. Heihei,
    Tomatene skal oppi sammen med buljong og vin. Beklager glippen - håper ikke det er for sent!

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr