søndag 15. august 2010

Ukens tips: bruk gamle bananer til smoothie

Ingen liker å spise bananer som har begynt å bli litt brune. Men inni skallet er de som oftest nesten helt fine selv om de er ulekre utenpå. Når bananene i fruktfatet begynner å bli brune skreller du dem og skjærer dem i biter før de begynner å råtne innvendig. Så har du bitene i små plastposer og slenger i fryseren. Vips, så har du alltid banan tilgjengelig når du skal lage en kjapp frokostsmoothie eller servere "bringebærdessert"(som treåringen kaller det).

Min standard smoothievariant er bananer, bringebær, eplejus og havremelk. Evt litt sukker el honning. Har opp i litt linfrø og havegryn hvis det skal være frokostmat. Yoghurt er gjerne en selvfølge i smoothie, men havremelk funker altså like bra hvis man ikke tåler kumelk så godt.

Og du trenger absolutt ikke egen blender for å lage smoothie, jeg bruker stavmikser.


P.S. Du vet at du ikke skal oppbevare bananer i kjøleskapet? Da blir de mye fortere brune og kjipe.

5 kommentarer:

 1. Hei! Kjøper du havremelk, eller lager du den selv? I tilfelle hvordan lager du den? Veldig smart å fryse bananene, men jeg legger dem faktisk i kjøleskapet for å forsinke modningsprosessen..? Men er enig med at de blir brune og stygge utenpå. Ha en fin mandag:) Lene

  SvarSlett
 2. For en kjempegod ide til en blogg! Rester har vi jo alltid. Havnet her litt tilfeldig nå og gleder meg til å se meg rundt :)

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarer!

  Jeg er nok ikke så hardcore at jeg lager havremelk selv, nei. Ica har en havremelk i sin egen brand: "Solhavre", det er også den billigste. Ellers selger Meny, Coop Mega og andre supermarkeder gjerne "Oatly". Den er best på smak, men dyr og må oppbevares i kjøleskap. Havremelk er etter min mening et bedre alternativ til kumelk enn rismelk og soyamelk: Havremelken inneholder mer protein enn rismelk og mindre fett enn soyamelk, den inneholder naturlig mye jern og stoffet betaglukan som virker kolesterolsenkende. Og ikke minst er havren dyrket og melken tappet i Skandinavia, og ikke fraktet halve kloden rundt.

  Når det gjelder bananer så virker det faktisk mot sin hensikt å legge dem i kjøleskapet... ikke bare blir de misfarget - de mister smak også (kilder: frukt.no og wikipedia).

  hilsen Fru Lou (mor til to melkeallergikere, for den som lurte...)

  SvarSlett
 4. Et annet tips til hva man kan gjøre med gamle bananer er å bruke dem i deiger og rører. Personlig synes jeg bananer funker i mye forskjellig av det jeg baker, enten det er grovt eller fint, for eksempel muffins (gjerne med nøtter også), brød, kaker, vafler og horn fylt med f eks eplesyltetøy. Bananer er såpass søte i seg selv at de fint kan erstatte mye av sukkeret man kanskje vanligvis ville brukt, eventuelt gi en søt og rund smak til bakeverk som vanligvis ikke er søtt.

  SvarSlett
 5. Yum! I'm loving smoothies at the moment, I've made my own soy milk to blend in with berries too :-) This looks delicious!

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr