søndag 3. januar 2010

Rester av julemat

Vi skriver så vidt januar. På tide å skaffe seg en oversikt over hva som som ble til overs etter jula og ta en velsmakende storopprydning. Kald ribbe? appelsiner? nøtter? risgrøt? kalkun? julekake? svisker? dadler? fiken? småkaker? rødkål? ansjos? juleskinke? marsipan? julepølse?

Juleskinke og julepølse funker i de fleste oppskrifter som krever vanlig skinke eller middagspølser. Kalkun kan stort sett brukes som kylling. Julekake er perfekt til Arme Riddere/French Toast og brødpudding. Ansjos er selvskrevent i Jansons Fristelse (potetgrateng med løk), og marsipan og nøtter kan med letthet brukes i diverse kakeoppskrifter og iskrem.

Hva med pepperkakene?!?
Spis dem med blåskimmelost (helst stilton) og drikk portvin til. Bare husk å plukke av nonstop'ene først....

Lefseresteruller
Kald ribbe, i likhet med sylte, smaker utrolig godt sammen med sennep. En garantert kveldsmatslager er lefse med godt smør, grov sennep, hakket rødløk eller gressløk og skiver av kald ribbe (eller annet kjøttpålegg til overs fra jula). Dette smaker unektelig litt julete, men er godt nok til å spises til langt ut i januar! Disse lefserullene kan dessuten fungere som en veldig god unnskyldning for å få drukket opp juleølet - og har du bestemt deg for en hvit måned er ingefærøl en slager sammen med all julemat.

Har for øvrig ingen umiddelbare gode ideer når det gjelder pinnekjøtt - sender den utfordringen videre!

2 kommentarer:

  1. Super bloggidé - og navnet er fantastisk. Spis opp maten din!

    Bestemoren min bruker rester av pinnekjøtt i gul ertesuppe. Det er fakisk veldig godt, til tross for at jeg er mest vant til ertesuppe basert på svin.

    Pinnekjøtt kan også brukes i lapskaus og lignende supperetter.

    SvarSlett
  2. takk for kudos og bra tips! Salt fårekjøtt i ertesuppe må jo bli bra, dette skal jeg prøve!

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr