tirsdag 29. desember 2009

Den ulitmate restematen

Egentlig er det restene som er best. Slikke i seg kakedeig fra bunnen av bakebollen, mumse festmat fra dagen før, stappe i seg det siste kakestykket når ingen ser, eller varme opp en gryterett som har stått en dag eller tre i kjøleskapet....

I miljøkrise- og finanskrisetider er det dessuten flere gode grunner til ikke å kaste rester.
Hvert år kaster vi minst 330.000 tonn fullt spiselig mat her i landet. Rundt 40% av husholdningsavfallet er mat, og mer enn halvparten av dette er fullt spiselig når det går i bøtta (kilde:NRK FBI). Derfor denne bloggen. Klarer jeg å motivere deg til å spise opp maten din har jeg nådd mitt mål, og på veien skal jeg kose meg med å prøve ut nye retter.

Den ultimate restematen er selvfølgelig den som bare kan taes ut av kjøleskapet og varmes; en lapskaus, suppe, gryterett eller curry blir bare bedre av å ha stått et par dager, og er helt grei å spise så lenge du varmer maten til kokepunktet i ca 5min (mer om lagring av mat og hygieniske tips senere). Men hva med alle de andre restene som hoper seg opp? kokt ris og pasta, kjøttrester, pålegg som snart går ut på dato, grønnsaker som har sett sine bedre dager? Det går an å lage skikkelig god mat av det og! du får den aller første oppskriften her:

Rislunsj (1pers)
ca 3 dl kokt ris
en neve frosne erter fra fryseren
kokt skinke i biter (velg selv: oppskåret påleggskinke, rester av juleskinka eller hermetisk bogskinke)
2-3 soltørkete tomater
1 stang stangselleri (eller slangeagurk)
en liten kopp grovhakket persille
en god klunk olivenolje
godt med grovmalt pepper, litt salt.

Gi ertene et raskt oppkok, finsnitt soltørkete tomater og stangselleri (evt agurk) og bland alt godt - pronto! en dæsj sitronsaft er godt hvis du har. Dette er noe midt i mellom en salat og en Fried Rice, jeg liker den best romtemperert.

9 kommentarer:

 1. Kjempebra blogg! Hit skal jeg igjen.

  SvarSlett
 2. Så hyggelig:-) Kom gjerne med restene dine - så tar jeg utfordringen!

  SvarSlett
 3. Hei! Men man gjør man med stangseller-rester? Mange oppskrifter lister opp en eneste stilk men så har man jo 5 til overs. Hva gjør man med de? Kan de fryses?

  SvarSlett
 4. Restene etter en kveld med ost, kjeks og vin? Noe jeg kan lage opp og legge i fryseren?

  SvarSlett
 5. Hei,
  Kjeks holder seg nesten evig, og vinslanter kan du koke inn eller fryse ned (se http://restemat.blogspot.com/2010/01/ukens-tips-vinslanter.html). Søt kjeks kan brukes i ostekake eller tilslørte bondepiker.

  Nesten all slags ost kan brukes i en pai, se http://restemat.blogspot.com/2010/02/pai.html og paier kan du godt fryse ned. Er det fast ost du har rester av, så kan du rive det og fryse ned i små poser til bruk på gratenger og pizza.

  Lykke til!

  SvarSlett
 6. Stangselleri: du kan fryse stangselleri for å bruke den til kraftkoking (se http://restemat.blogspot.com/2010/01/ukens-tips-avskjr.html), men stangselleri er jo også kjempegodt å snacke på med litt god ost elle en rømmedipp. Eller du kan bruke det i en tunfisk- elle lakserøre til å ha på brødskiva (se http://restemat.blogspot.com/2010/11/ukens-tips-laksepalegg.html).

  SvarSlett
 7. Hei
  Et forslag til bruk av kokt ris.
  Jeg blander lett sammen et egg på stekepannen før denne blir for varm. Så legger jeg kokt ris i stekepannen og gnir denne ut i egget. Når dette er godt fordelt tilsetter jeg soyasaus, grønnsaker og kjøtt. Bruker vanligvis løk, purre, paprika, mais og ellers det jeg har i skapet. Eventuelt kan frosne grønnsaker brukes. Rester av kjøtt, skinke, pølser eller reker/muslinger er godt oppi her. Krydre med salt og pepper, eventuelt litt ingefær og hvitløk.
  Dette er en fin måte å bruke rester av ris og kjøtt, og det smaker godt.

  SvarSlett
 8. Hei, snublet tilfeldigvis over bloggen din. Flott tiltak å tilby løsninger på hvordan man blir kvitt rester som har en tendens til å hope seg opp i kjøleskapet. Vil bare nevne at ris er noe av det som er minst holdbart når det er kokt. Her kommer nemlig bakteriene i rekordfart... Så jeg ville ikke oppbevart det mer enn ett døgn i kjøleskap. Kokt pasta er også "ferskvare" og bør brukes så fort som mulig.

  SvarSlett
 9. Hei, takk for kommentar! Fordelen med ris er at du ser veldig lett om den er i ferd med å bli dårlig - først bli den litt misfarget her og der, og muggflekker kommer ganske fort. Men enig i at dersom man skal bruke risen kald i en salat så bør den ikke ha stått særlig lenge. Jeg bruker i midlertid stadig ris som er 4-7 dager gammel i fried rice og lignende, så lenge lukt, utseende og smak er bra.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr