lørdag 5. januar 2013

Müslibar

Disse er gode, ganske sunne, og smart å lage hvis du har mye frukt og nøtter til overs etter jula. Fine på tur, fine til pendlerfrokost på toget, fine å ha i veska når søtsuget melder seg.

Men den egentlige grunnen til at jeg har begynt å lage müslibarer er at mannen min aldri gidder å spise det som er igjen til slutt i pakkene med müsli og frokostblanding. Når det bare er litt sånn melete bunnskrap igjen heller han det på et glass med lokk (han tør jo selvfølgelig ikke kaste noe). Ofte har jeg brukt restene i havregrøt, men disse müslibarene er helt klart en vinner. Knallgode og praktiske å ha på lur.


Oppskrift müslibar (ca 12 stk)

200 g rester av müsli, frokostblanding o.l. 
Helst halvparten "korn" (type havregryn og musli) og halvparten "crisp" (type bran flakes, corn flakes, havrepuffer etc). Har du ikke müslirester kan du bruke vanlige havregryn.

200 g blandete grovhakkete nøtter
Bruk det du har, for eksempel mandler, hasselnøtter og valnøtter

100 g blande tørket frukt 
Gjerne en blanding av hele rosiner og/eller tranebær sammen med grovhakkete dadler, fiken, aprikoser eller annet.

50 g frø 
Solsikkefrø, sesamfrø eller linfrø, gjerne en blanding av alle tre.

1 dl eplejus

2,5 dl honning 

Legg korn og nøtter utover en stor langpanne og rist i ovnen i ca 15 minutter på rundt 200 grader. Smelt honningen forsiktig i eplejusen, kok opp under omrøring og la det koke noen minutter til væsken er litt redusert. Bland honningen med nøtter, frø, frukt og müsli. Kle en liten langpanne med bakepapir og bre blandingen utover i formen. Legg et bakepapir oppå også, og klem blandingen godt utover. La formen stå i minimum en time og skjær muslibarene i tykke staver med en skarp kniv. Pakk hver stav enkeltvis i matpapir så de ikke klistrer seg sammen.

Tips: hvis massen virker for myk/klissete selv etter at den er avkjølt kan du velve den over på et stekebrett og steke den i varm ovn i et kvarters tid, gjerne med ovnsdøren litt åpen, så blandingen blir ordentlig tørr.

4 kommentarer:

 1. Genial idé!:)
  Vet du omtrent hvor lenge de holder seg og hvordan de bør oppbevares?

  SvarSlett
 2. Ja, ikke sant? De har god holdbarhet, pakker du dem enkeltvis i matpapir og legger dem i en kakeboks el.l. holder de i ukesvis. Du bør ikke ha dem i kjøleskapet, da kan de bli harde og seige i stedet for sprø.

  SvarSlett
 3. Strålende idé! Dette gleder jeg meg til å prøve! Vil også bare si at jeg setter stor pris på bloggen din. Du både setter finger på og serverer løsning på et av vår tids største miljøproblem. Det er alltid spennende å kikke innom bloggen din etter nyheter, og ikke minst lete i "matrestearkivet". Stå på videre!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding, det er sånne ord som inspirerer til å fortsette bloggingen og prøve ut nye ideer. Takk!

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr