"Ideen til å skrive en bok om restemat fikk vi en 1.juledag for et par å siden mens vi satt skrubbsultne og nøt en sen frokost bestående av ferskt brød og gårsdagense ribbe, julepølser og medisterkaker. Ingen sa så mye, vi bare spiste og spiste.....Dette var kun starten på en lang reise i restenes rike"
Noen ganger oppstår samme tanke på flere steder samtidig. Sitatet over er hentet fra forordet til boken "Restekjærlighet", skrevet av Sara Heilmann og Klaus Døscher. Den samme romjula for to år siden postet jeg det første innlegget på restemat.no. Motivasjonen min var å skape noe mer enn "just another food-blogg", og bruke mat- og fotointeressen min på noe som også var litt idealistisk - nemlig å få folk til å kaste mindre mat. Noen måneder senere ble prosjektet ForMat startet på intitativ fra bl.a. NHO mat og drikke, noe som senere ledet til matvett.no. Boken jeg omtaler ble lansert like før jul og er et resultat av et samarbeid mellom ForMat, DINAMO forlag, kokkeskolen Grythytte akademi og de nevnte forfatterne.
"Restekjærlighet" er både lekker, inspirerende og informativ, og vil forhåpentligvis være med på å løfte restematens status. Forlaget melder selv at boken selger som hakka (eh...) møkk, og at et nytt opplag allerede er på vei. Det er åpenbart at boken har truffet en nerve i tiden: restemat passer bra sammen med økt miljøbevissthet, etisk forbruk og ny idealisme.
Det mest verdifulle med "Restekjærlighet" er de bokstavelig talt matnyttige kapitlene som for eksempel "Lure tips for lure folk" og "Bruk alt", hvor leseren får en masse praktiske tips og råd for å redusere både matavfall i egen husholdning og ta i bruk råvarer som ellers ikke er så populære. Oppskriftene virker gjennomarbeidete og mulige å følge, og det er stor bredde og variasjon i typen retter og råvarer/rester som benyttes. Titler som "Panzanella - brødsalat fra Middelhavet" og "Gulrotspgahetti - slitne røtter i ny, slank drakt" pirrer sansene sammen med fristende bilder. Likevel er det også rom for retter som "Smalahove" og "Pølselapskaus". Dog er det mange av oppskriftene som strekker "restemat"-begrepet vel langt, som for eksempel "Torskeceviche med basilikum og sjalottløk", det nevnte Smalahovet - eller hjemmelaget leverpostei.
Det mest problematiske med denne utgivelsen er at boka prøver å være så mye på én gang:
Gourmet-kokebok til inspirasjon, praktisk håndbok, informasjonshefte om matavfall, reklame for ForMat-prosjektet og oppskriftsregister. Er dette en kokebok vanlige norske familier vil bruke? For selv om den nå allerede viser seg å selge bra, så er det jo ikke gitt at boken bidrar til konkrete endringer i nordmenns reste-vaner. Men, som sagt, den er både lekker og inspirerende. Jeg savner for øvrig noe mer info om forfatterne bak boka: greit nok at de er glad i å "eksperimentere med rester", men hva slags bakgkgrunn har de? Det hadde vært morsomt å vite litt mer om hvem de er og hva som har ført dem til å satse på å gi ut kokebok.
Jeg anbefaler gjerne boken til mine lesere - så lenge dere lover å fortsetter å følge med på www.restemat.no også ;-)
"Restekjærlighet" kan kjøpes her.
Hei!
SvarSlettTusen takk for kjempefin anmeldelse av boken vår "Restekjærlighet", det var gøy å lese. Veldig fin blogg du har - mye gode tips og bra materiale.
Hva er mailadressen din? Tenkte jeg skulle skrive litt mer til deg om både boken og om oss forfatterne.
Vennlig hilsen Sara Heilmann :-)
Hei Sara, så hyggelig at du er på besøk her :-) Send gjerne en epost til restemat@gmail.com. Blir forresten glad for tips om promoaktiviteter rundt boka. Hilsen Lou
SvarSlettRestekjærlighet er utrolig bra! Vi bruker den mye her hjemme - med småbarn i hus er det alltid noe mat til overs, og denne boka gir oss masse gode ideer for hvordan vi kan gjøre om maten fra i går til noe nytt og spennende i dag. Anbefales på det sterkeste!! :)
SvarSlettHilsen mamma
Så bra at du bruker boken, man skal ikke undervurdere oppskrifter på papir ;-)
SvarSlett