torsdag 7. januar 2010

Fordi det er fett!

Tidligere var det jo feitere, jo finere som gjaldt med nesten all mat, og alt overflødig fett etter steking og brasing ble tatt vare på og brukt til andre formål. I dag har ernæringseksperter og helsefanatikere påvirket oss til å skjære bort alt synlig fett på kjøttet. Men det er jo der mesteparten av smaken sitter! Uansett, du må gjerne forstette å skjære bort fett for min del, bare du ikke kaster det i søpla...

I bestemors gamle oppskriftsbok skal julekakene stekes i smult. Og hva er smult? Svinefett. Jeg steker for øvrig alltid bacon på bakepapir i stekeovnen, det gir utrolig sprøtt og godt bacon, og alt fett renner pent av på bakepapiret og kan helles over på et glass. Baconfettet er suverent til å steke poteter i, eller surre løk og grønnsaker til en kjøttsuppe eller lapskaus. En Coq au Vin blir aller best hvis kyllingen og grønnsakene brunes i baconfett.

På nyttårsaften hadde vi helstekt and (kvalifiserer neppe til restemat, så du får ikke oppskriften her). And er som kjent en skikkelig feit og fin fugl. Hadde 3-4 dl fett i panna da fuglen var ferdig. Fettet skal jeg bruke til rotmoser, potetstappe og linsestuing. Svigermor spiser ribbefett på brødskiva i stedet for smør hele jula. Slett ikke gærent det heller, særlig under grov leverpostei eller spekepølse.

En annen fordel med dyrefett er at det har lang holdbarhet og tåler frysing godt.

4 kommentarer:

 1. Og du vet det fettet som fins som små perler eller kuler inni buken på ei høne når du har tint den? Det er perfekt impregnering for glatt skinn. Du slipper å kaste fettet, og du slipper å kjøpe lærfett til sko og vesker. Kan fryses i små klumper og tines etter behov. Tidligere generasjoner visste hva de gjorde.

  (Jeg kjenner min indre, gamle dame bli veldig ivrig nå.)

  SvarSlett
 2. hm. litt ekkelt, men velidg lurt! det er gjennom våre indre gamle damer vi kan redde verden fra overforbruk;-)

  SvarSlett
 3. Ja, det høres litt ekkelt ut. Jeg fikk vite det fordi jeg klagde til moren min over hvor ekkelt det var å fjerne det fettet første gang jeg tilberedte høne. Men det lukter ikke vondt, altså! Og bestemoren min må etterlate seg et karbonavtrykk så lite at det nesten er negativt, så gamle damer er spas.

  SvarSlett
 4. ER det ingen butikker som selger baconfett ??

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr