mandag 15. oktober 2012

Får, men ikke i kålFårikål-sesongen varer i hvert fall ut oktober, og har du latt deg friste av alt fårikål-kjøttet på tilbud, men begynner å gå dugelig lei av denne nasjonalretten, skal du få et helt gratis tips av meg her for hvordan du skal få spist det opp. Selv elsker jeg lammekjøtt og fårekjøtt, men i år har vi ikke spist fårikål i det hele tatt, mest fordi jeg ammer og er redd mini skal få vondt i magen av all kålen, men også fordi jeg synes fårekjøtt kan være vel så godt sammen med andre grønnsaker. Dessuten har vi en noe uheldig opplevelse med en tørrkokt fårikål-kjele bak oss, som jeg helst ikke vil rippe opp i…

Derfor lager jeg heller Irish Stew, irenes nasjonalrett. Det finnes like mange oppskrifter på Irish Stew som det finnes irske kokker og husmødre rundt om i verden. Puristene mener det bare er sauekjøtt og poteter, mens mange bruker også løk, gulrøtter, persille, kål og sellerirot, eller bare noen av disse. Jeg har valgt en gylden middelvei, med poteter, løk, gulrot og masse finhakket persille.

Det meste av det fårikål-kjøttet som selges i butikkene er lammekjøtt, mens kjennerne er stort sett enige om at fårikål blir best på fårekjøtt (av voksen sau), som har mer smak og mer fett. Jeg var så heldig å få tak i skikkelig sauekjøtt hos slakteren her for en ukes tid siden, og på same måte som med fårikål bli Irish Stew aller best med sauekjøtt. Men du bruker altså det du måtte ha liggende av det som kalles fårikålkjøtt. Jeg lar for øvrig potetene koke hele i gryta, selv om de fleste oppskriftene jeg har sett sier at potetene skal skjæres i terninger. Resultatet er en mindre "mushy" gryte med en utrolig deilig kraft: jeg synes det ser penere ut, i tillegg til at man får gleden av å selv kunne mose poteten godt ned i sausen med gaffelen...

Oppskrift Irish Stew (4 pers)

ca 1,2 kg fårikålkjøtt av sau eller lam
8 poteter, skrelte
2 løk
3 gulrøtter
1 ss hele svarte pepperkorn
1 laurbærblad
1 potte frisk persille, finhakket.
vann, salt

Brun kjøttet i litt olje i en stor gryte. Hell over vann, pepperkorn og laurbærblad, kok opp og la det koke ca 1-1, time. Skum av. Så har du i hele, skrelte poteter, gulrøtter delt i to og løk delt i fire, salt og halvparten av persillen. La koke omtrent en time til. Resten av persillen drysser du over ved servering. Server i dype skåler med brød og mørkt øl til.

4 kommentarer:

 1. Både fårikål og pinnekjøtt blir bedre av sau. Men hvor får man tak i det?!?
  Ellers holder jeg en knapp på lam i dill. Det er virkelig god lammemat det! Kanskje det dukker opp på bloggen min snart....?

  Og takk for kommentar hos meg! :)

  SvarSlett
 2. Jeg fikk tak i ferskt sauekjøtt hos en pølsemester i Sarpsborg, helt tilfeldig :-) Må vel helst ha kontakter, men har sett at noe av det billigste frosne fårikålkjøttet av og til faktisk er fårekjøtt (type First Price!). Lam i dill er godt! Bestemor pleide å leie får-i-bønner med grønne aspargesbønner fra hagen.

  SvarSlett
 3. Dette må bli godt. Jeg skal prøve det en dag, men kan man ikke også ha en flaske øl i gryta? Vi ikke det gi en ekstra "Irish" smak?

  SvarSlett
 4. Det blir helt sikkert veldig godt med øl i! En vinslant eller to er heller ikke feil.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr