onsdag 22. september 2010

Ukens tips: bruk det grønne på rotgrønnsakene

Når du kjøper nyplukkete rotgrønnsaker i sesongen (som er nå framover) følger ofte det grønne (hamsen? busten? hva heter det?) med. Dette til irritasjon for mange. Men i stedet for å ergre deg over ekstra avfall, kan du faktisk ha nytte av noe av det. Ihvertfall fra persillerot og sellerirot: disse plantene er i utgangspunktet de samme som blir til bladpersille og stangselleri, og det som stikker opp over jorden har masse smak i seg.

Skyll bladene/stilkene godt og bind dem sammen til et lite knytte med hyssing, så kan de koke med i kraft- eller suppegryta. Det grønne på rotgrønnsakene er grovere og mer beskt enn på de plantene som er spesielt dyrket fram til spiselige urter, så anbefaler ikke å spise dem som de er. Men de har altså masse god smak i seg som kan trekkes ut når de får koke med en stund. Bladene kan også fint brukes til å pynte opp på serveringsfat el.l.

Vet ikke hvordan det er med andre rotgrønnsaker - pastinakk for eksempel? Noen som vet?

9 kommentarer:

 1. God ide! Det grønne kalles rett og slett for "gresset". Gulrotgresset er det vel ikke noe særlig smak på, men sellerigresset var fast ingrediens i den gode, gamle "suppekvasten".

  SvarSlett
 2. Brukte hakket grønt fra sellerirot i min høstsonate suppe/gryte,lot det koke med på slutten -smakte absolutt ikke beskt,men faktisk bedre enn kruspersille for den falt ikke så mye sammen! God tips å dele her,flotters! brukte som suppekvast mye før,da jeg fortsatt spiste dyr...men nå går all den gode næringen rett i Grønnsaks suppa ;)
  fant ikke gml.bloggen derfor anonym.

  SvarSlett
 3. Hva slags suppe har du i hovedbildet ditt? Den ser lekker ut.
  Christine

  SvarSlett
 4. Hei Christine, takk for kommentar. Bildet er tatt på et fotokurs i regi av Matbloggsentralen, så jeg har ikke laget den selv :-/ Men det var en kremet spinatsuppe. FInt med en påminnelse om at jeg må bytte ut headerbildet mitt snart :-)

  SvarSlett
 5. Hei! Jeg bruker det grønne på purren; altså det vi vanligvis kaster. Lager slik som du, en "bouquet garni" som det heter på fagspråket; eller en urtepakke og tar den ut ved servering. Gir masse smak pluss god samvittighet, og følelsen av å være "flink". Berit

  SvarSlett
 6. Kan gresset på selleri-og persillerot brukes til pesto?

  SvarSlett
 7. I kveld laget jeg en suppelapskaus med masse god sellerirot , poteter, gulerøtter,hodekål og purre. Jeg hadde noen sommerkoteletter som jeg hadde kjøpt feil i fryseren(liker ikke røkte koteletter) kokte disse sammen med en kvast av alt det grønne bladverket. Kraften ble veldig god og lapskausen skal spises i morgen sammen med Ideal flatbrød og litt tyttebærsyltetøy.

  SvarSlett
 8. Jeg koker kraft på grønnsaksavskjær. Alt kan brukes. Løkskall, det en skjærer bort av rotgrønnsaker, skrell. Alt. Tilsett gjerne et par laurbærblad, eller andre urter. Koker ca. 30 min. Så kan det gjerne stå til dagen etter. Siler væsken og koker inn, reduserer, så lenge en gidder.
  Fint til sauser, supper og gryter. Så innbiller jeg meg at en del av vitaminene er bevart. Salte gjør jeg ikke,bare gode smaker, grønnsaksbuljong innholdet mye salt

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr