torsdag 2. september 2010

Stekt en hel kylling? Kok kraft!Ok, dette er kanskje ikke en revolusjonerende oppfordring - men det kan jo være greit å bli minnet på at skroget fra en helstekt kylling er prima utgangspunkt for å koke kraft. Har en følelse av at mange tenker at det er alt for mye pes. Men det er det virkelig ikke: Hiv kyllingskroget i en stor gryte med vann og grønnsaker. Kok. Sil. Ferdig.

Litt mer detaljerte instrukser:
Plukk kyllingskroget rent for kjøtt (bruk til salat, suppe, eller frikasse)
Ha det i en stor gryte sammen med et utvalg grønnsaker, helst:
- gulrot
- løk
- sellerirot
- purre
Det er ikke noe problem hvis du ikka har akkurat dette. Stangselleri og kålrot kan også være bra. Ikke gidd å skrelle eller skrubbe grønnsakene. Skyll dem og del dem i store biter. Har du rester av grønnsaker som du stekte sammen med kyllingen kan du hive oppi det også, men ikke før mot slutten av koketiden. Du kan også ha opp i urter, feks timian el persille, hvitvin eller sitron. Hele pepperkorn er en fordel, men salt skal du ikke ha oppi før du skal bruke kraften.

Dekk alt med vann. Det hele skal koke i ca to timer (først fosskoke en kort stund, så putre). Sil kraften, og la den evt koke inn en runde til for å få mer konsentrert smak (og spare plass i kjøleskap eller fryser). Har du kraften på helt rene og tette syltetøyglass holder den seg i ukesvis i kjøleskapet. Men det er heller ikke noe problem å fryse den ned. Konsentrert kraft kan med fordel fryses i isbit-brett, så tar du bare ut en terning eller tre når du for eksempel skal lage saus.

Har tidligere skrevet om å ta vare på avskjær for å bruke til kraftkoking.


Kraften kan for eksempel brukes som basis for en herrlig grønn suppe.

2 kommentarer:

  1. Neste kyllingskrog går direkte i kraftgryta neste gang - takk for påminnelsen!!

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr