En fin påminner om å få brukt opp det som er igjen av pinnekjøttet: jeg laget en "helt vanlig" ertesuppe, men brukte pinnekjøtt i stedet for svineknoke, og selv om pinnekjøtt er salt måtte jeg smake til med litt ekstra salt mot slutten.
Ertesuppe med pinnekjøtt ( til 4-5 pers)
1/2 pakke (ca 250g) tørkete gule erter legges i bløt over natten, eller en lang arbeidsdag.
5-6 serveringsstykker pinnekjøtt plukket rent for bein og mesteparten av fettet
2 små gule løk
2-3 gulerøtter
1-2 persillerøtter og/eller ca en halv kg sellerirot
ca 1,5 l vann
2-3 ss frisk finhakket timian
2-3 laurbærblad
2 ts grovmalt svart pepper
Grovhakket løk og grønnsaker i små terninger surres i olje. Vann, erter, timian og pepper has i gryta. Alt kokes i minimum 45 min (jo lenger jo bedre). Spe med mer vann underveis hvis suppa virker for tykk. Ha i kjøttet mot slutten av koketiden, og la det bli ordentlig gjennomvarmt uten å fosskoke. Før servering tar du opp laurbærbladene og smaker til med salt og mer pepper hvis nødvendig.
Torsdag er pannekakedag i sverige, og pannekaker hører jo med til ertesuppe, så da ble det det etterpå... Ekstra godt med søte pannekaker med friskt blåbærsyltetøy etter en kraftig og salt suppe.
Fast standard hos oss også å bruke fenalår i ertesuppen. :) Og vi har pinnekjøtt ellers i året også, ikke bare til jul.
SvarSlettJa, både fenalår og spekeskinke-skalker er supert å koke suppe på! Oppdaget smakebiten.com her for noen dager siden - du har jo flere gode resteoppskrifter. Kudos for det!
SvarSlettEn av mine beste matminner fra barndommen er mammas pinnekjøtt-ertesuppe :)
SvarSlett