fredag 13. januar 2012

Ertesuppe på pinnekjøttrester

13. januar er det 20. dag jul, og definitivt siste frist for å få tatt ned julesjerna i vinduet og kvitte seg med rester etter jula....

En fin påminner om å få brukt opp det som er igjen av pinnekjøttet: jeg laget en "helt vanlig" ertesuppe, men brukte pinnekjøtt i stedet for svineknoke, og selv om pinnekjøtt er salt måtte jeg smake til med litt ekstra salt mot slutten.

Ertesuppe med pinnekjøtt ( til 4-5 pers)
1/2 pakke (ca 250g) tørkete gule erter legges i bløt over natten, eller en lang arbeidsdag.
5-6 serveringsstykker pinnekjøtt plukket rent for bein og mesteparten av fettet
2 små gule løk
2-3 gulerøtter
1-2 persillerøtter og/eller ca en halv kg sellerirot
ca 1,5 l vann
2-3 ss frisk finhakket timian
2-3 laurbærblad
2 ts grovmalt svart pepper

Grovhakket løk og grønnsaker i små terninger surres i olje. Vann, erter, timian og pepper has i gryta. Alt kokes i minimum 45 min (jo lenger jo bedre). Spe med mer vann underveis hvis suppa virker for tykk. Ha i kjøttet mot slutten av koketiden, og la det bli ordentlig gjennomvarmt uten å fosskoke. Før servering tar du opp laurbærbladene og smaker til med salt og mer pepper hvis nødvendig.

Torsdag er pannekakedag i sverige, og pannekaker hører jo med til ertesuppe, så da ble det det etterpå... Ekstra godt med søte pannekaker med friskt blåbærsyltetøy etter en kraftig og salt suppe.

3 kommentarer:

  1. Fast standard hos oss også å bruke fenalår i ertesuppen. :) Og vi har pinnekjøtt ellers i året også, ikke bare til jul.

    SvarSlett
  2. Ja, både fenalår og spekeskinke-skalker er supert å koke suppe på! Oppdaget smakebiten.com her for noen dager siden - du har jo flere gode resteoppskrifter. Kudos for det!

    SvarSlett
  3. En av mine beste matminner fra barndommen er mammas pinnekjøtt-ertesuppe :)

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr