lørdag 25. desember 2010

Lutefisk til overs? Lag plukkfisk


Lutefisk er en av mine favoritter i jula. Man beregner raust med mat til de tradisjonelle julemåltidene, og da blir det alltid masse til overs. Lutefisk høres kanskje ikke fristende ut å gjenbruke, men du kan lage en god plukkfisk av lutefiskrester.

Det finnes utallige varianter av plukkfisk: med/uten løk, poteter oppi eller ved siden av, hvit saus eller bare fløte og smør. Her er en ganske standard oppskrift:

 


Plukkfisk (til omtrent to personer)
2-400 gr hvit fisk, renset og delt i biter
2-3 kokte poteter,uten skall
1 stor gul løk
50 g smør
3 ss hvetemel
1/2 l melk
1 ts hvit pepper
1/2 ts malt muskatnøtt
1 ts salt
1 liten kopp hakket persille eller gressløk.

Grovhakk løken,og surr myk i smøret (skal ikke brunes). Dryss over hvetemel og surr litt til. Spe med melken litt etter litt mens du rører konstant. La småkoke noen minutter. Krydre. Ha i poteter, fisk, persille og la alt bli varmt. Server med flatbrød.


Plukkfisk med lutefisk
Følg oppskriften over, men dropp løken. Bruk et par skjeer grov sennep i stedet for muskatnøtt, og server med stekt bacon. Du kan gjerne ha nye kokte poteter ved siden av i stedet for å ha poteter i sausen.

3 kommentarer:

  1. Nam-nam-nam. Plukkfisk er en av mine favoritter. Jeg lager den helt anderleder, denne skal prøves om noen dager :-) Takk for tips, fortsatt god jul og god natt heter det vel... Klem

    SvarSlett
  2. Kutt kokte poter i små terninger, rens kald lutefisk og del i små biter. Ta rester av baconbiter og baconfett i en tykkbunnet kasserolle, bland alt godt men forsiktig og varm opp på svak varme. Varm restene av ertestuingen. Varm noen potetlomper på tørr panne og fordel restene på lompene og rull sammen, fest rullen med en tannpirker. Serveres med sennep og rester av ertestuingen. Nydelig restemiddag, og kanskje man også kan få barn til å spise lutefiske på denne måten.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr