torsdag 30. september 2010

Sparetips fra erfaren husbestyrerinne

En helg i sommer hadde vi skikkelig opprydningsdugnad i heimen, inkludert loft og kjeller. I en av bokeskene vi pakket ut kom jeg over en liten bok jeg arvet av min bestemor, like før hun døde. Boken, med den svært beskrivende tittelen Kogebok med god, sparsommelig madlavning for nøisomme hjem  - af en eldre, erfaren husbestyrerinde, har ukjent utgivelsesår og forfatter, men har stor underholdningsverdi og sikkert også litt nytteverdi hvis man legger velviljen til.Jeg sakser fra innledningen:

Så ofte tenker en ung uerfaren pige: Uf hvor kjedelig at lave mat, og at stelle. Alt med sådan orden og ettertanke! Men dette er ingen riktig tanke, og kan ikke du, husmoder, ung eller gammel, binde din mann til hjemmet, med din huslige hygge og oppofrelse, vil det blive tungt for deg i dine dage.

Men hva har den eldre erfarne husbestyrerinden å fare med når det kommer til restemat?

For eksempel oppskriften Brun suppe: "Hvis man har nogle stegeben tilovers kan man deraf lage brun suppe. Disse brunes samt vann haves derpå, tilligemed lidt kjøttkraft..." Kjøttsuppe er en vinner, bein eller ikke! Eller litt mer kuriøst: Sene-pølser: til disse kan man tage det aller simpleste kjøtt: sener, et par lunger, hjertet, osv. Dertil litt oppskåret flesk, pepper, ingefær, litt nelliker og saltpeter. De stappes hardt i tarmer og så legges de på saltbaljen om vinteren. Om våren kan man røke dem, og de er gode at tage til". Tviler ikke.

Ellers finner vi oppskrifter som "Sparesuppe", "Simpel fiskemat" og "En kjødrett til hverdags". Ingen tvil om at nøysomhet var en dyd i husbestyrerinnens virkelighet. Kanskje har vi ett og annet å lære?


Ang utgivelsesår: jeg har kommet til at boken (eller i hvert fall denne utgivelsen)må være fra slutten av 1800-tallet. Den er trykket med frakturskrift som gikk av moten tidlig på 1900-tallet, men bakpå boken står telefonnummeret til forlaget, og telefonen kom til Oslo ca 1880. Hvis noen vet noe om boken eller forfatteren blir jeg glad for å høre!

5 kommentarer:

 1. Utrolig bra! Slike bøker sier alt om hvor bortskjemte vi er blitt på historisk rekord tid!

  SvarSlett
 2. Antagelig 1897, se link til bibsys: http://ask.bibsys.no/ask/action/show?cmd=alle&pid=010079483&kid=biblio

  artig sak, skulle gjerne hatt den:)

  SvarSlett
 3. Annetest: Kult, tusen takk! Skjønner at jeg må ta godt vare på den...
  Werner: ja, ikke sant? selv om vi ikke akkurat trenger å gjeninnføre senepølser så har vi godt av å tenke litt igjennom matvanene våre.

  SvarSlett
 4. Fant noe på en postkort side:
  Küenholdt - J.H.K
  Johan Henrik Küenholdt etablerte i 1886 forlagsbokhandel i Mariboes gate Oslo. I 1904 ble selskapet gjort om til aksjeselskap og vareutvalget ble utvidet med bl.a. postkort. Utover 20/30-tallet hadde de en omfattende produksjon av alle typer postkort. Har gitt ut en rekke postkort fra Halden-traktene. Fra slutten av 40-tallet ble postkortproduksjonen trappet ned, og det ble satset på andre felt. Selskapet eksisterer fortsatt, men uten produksjon av postkort. Merket sine kort med J.H.K. eller J.H.Küenholdt

  Mulig Küenholdt selv har informasjon om sin historie? http://www.gulesider.no/finn:22021910

  SvarSlett
 5. Det mest fantastiske er jo "Pris Kr. 2,00". :D
  I dateringsspørsmål kan du forresten sjå på rettskrivinga - bokstaven å blei for eksempel innført i norsk skriftspråk i 1917.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr