søndag 20. mars 2016

Arme russere (restelapper)

Lapper er fin restemat. Du har sikkert spist rislapper eller andre søte lapper, men har du forsøkt å lage usøte lapper servert som små lekre "Blinis"? Blinis er små russiske pannekaker, laget av en usøtet røre med gjær og bokhvetemel. Den klassiske måten å servere Blinis på er med rømme, hakket rødløk og ekte kaviar (og bøtter med vodka, selvfølgelig...)

Fattigmannsblinis, restelapper eller "arme russere", kald det hva du vil, men disse lappene er den beste måten å bruke opp rester av puréer og stapper.

Det mest åpenbare er å lage potetlapper med rester av potetstappe eller potetpuré. Fordi potetene er rike på stivelse trenger du ikke noe annet enn egg og kanskje litt urter/krydder i røra (hvis potetpuréen er tynn må du kanskje spe med mel). Men du kan like gjerne lage lapper med rester av blomkålpuré, sellerirotstappe  eller en hvilken som helst annen tykk grønnsakspuré eller stappe. Siden de fleste grønnsaker har mindre stivelse enn potetene, kreves det flere egg, og litt hvetemel eller potetmel, for at lappene skal henge sammen i pannen.

Her har jeg laget lapper med blomkålpuré, de smakte aldeles utsøkt med svart lodderogn, salat og rømme til, det eneste som manglet til arbeidslunsjen etter fotografering var litt bobler i glasset ;-)

Du trenger:
1/2 l blomkålpuré eller annen grønnsakspuré
3-4 ss hvetemel
3 egg
2 ss finhakket gressløk
1 ts salt
1 ts pepper
smør eller olje til steking

Til servering som Blinis:
Setterrømme
Hakket rødløk
Russisk kaviar eller lodderogn

Sånn gjør du:
Bland alt til en tykk røre og stek lappene i panne på middels sterk varme. Det er viktig at du lar lappene steke lenge på den ene siden (minst fem minutter) før du forsøker å snu dem, ellers er det fare for at de faller fra hverandre og ender opp som en ubestemmelig grøt i stedet for gyldne lapper.

Servér som Blinis, som en enkel lunsjrett med salat, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Subscribe

Labels

Flickr