lørdag 12. mars 2016

Hverdagslapskaus


Sponset innlegg

Lapskaus er min favorittsøndagsmat. Det smaker av tur i skogen, bestemors kjøkken og god tid. Og god tid er et nøkkelord hvis du skal klare å lage skikkelig god hjemmelaget lapskaus fra bunnen av. Man bør velge kjøtt med mye smak og mye fett, for eksempel bog eller høyrygg, som helst må koke i et par timer for å bli skikkelig mørt. Men hos holdbart.no har de nå et stort parti med ferdigkokt, frossen høyrygg av okse (med sky i pakken!), som er genialt hvis du har lyst på lapskaus men ikke har lyst til å tilbringe timesvis på kjøkkenet. Høyryggen er selvfølgelig nydelig til andre gryteretter med oksekjøtt også, som for eksempel Boeuf Bourguignon eller Gulasj.

Oppskriften under er nok til to middager til en liten familie (3 personer), eller én middag til en stor familie (5-6 personer). Du kan gjerne justere porsjonsstørrelsen med poteter: er det en ekstra sulten gjeng beregner du to poteter per person (da må du også ha i mer vann). Bruk gjerne ferdigkokte rester av grønnsaker, eller rester av pølse eller annet kjøtt i lapskausen. Bruker du rester av stekt kjøtt i stedet for ferdigkokt høyrygg med sky må du også tilsette litt mer vann og et par oksebuljongterninger.

Lapskaus med ferdigkokt kjøtt, ca 40 min

Du trenger:
1 kg okse høyrygg (ferdigkokt, med sky)
50 g smør
1 stor gul løk
2 ss hvetemel
1 ss kvernet svart pepper
1 ss tørket eller frisk timian
ca en potet pr person
ca en liten halv sellerirot
2-3 skiver kålrot
3-4 gulerøtter
evt litt andre rotgrønnsaker: beter, persillerot, pastinakk.
(Det skal være ca 1,5 kg poteter og rotgrønnsaker tilsammen)
1 purre
ca 1 ss salt

Sånn gjør du:
Begynn med å grovhakke løken og surr den myk i smørret. Så har du i mel og pepper og øker varmen og rører videre til blandingen blir litt brun svidd. Klipp hull i pakken(e) med kjøtt og klem ut skyen i gryta, sammen med vann og timian. Mens dette koker skreller og skjærer du poteter og rotgrønnsaker i terningstore biter og har i gryta. La alt koke sammen i 10-15 minutter. Del kjøttet i biter og ha i. Rens og skjær purren i skiver og den med i noen få minutter. Smak til med salt.

Lag gjerne en stor porsjon med en gang og frys ned posjonspakker - garantert mye, mye bedre enn lapskaus på boks fra butikken, og akkurat like raskt å varme.

Servér med tyttebærsyltetøy eller rognebærgelé, flatbrød og meierismør.

God middag!

Jeg finhakker litt rå purre og drysser over rett før servering - for farge, konsistens og litt spark i smaken

For stygg for matpakka, men fin nok til lapskaus!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Subscribe

Labels

Flickr