mandag 26. april 2010

Fiskegrateng på rester


Hjemmelaget fiskegrateng er utrolig godt, og kan gjerne lages uten å ha rester som unnskyldning, men hvis man nå en gang har kokt hvit fisk igjen fra gårsdagens middag bør fiskegrateng være en selvfølge. I tillegg til kokt fisk, kan man også få brukt opp kokte grønnsaker, kokt makaroni, potetmos og sauserester. Personlig synes jeg fiskegrateng skal være med makaroni, uten grønnsaker og serveres med masse smeltet smør.

Dette er grunnoppskriften:

Fiskegrateng (3-4 pers)
ca 400 g kokt hvit fisk (stekt kan også brukes, så lenge den ikke er panert...)
ca 1/2 l hvit saus smakssatt med muskatnøtt og hvit pepper
4 egg
Brødkrumme/griljermel 
ca 2 dl kokt makaroni (optional)

Skill eggene, rør inn eggeplommene i den hvite sausen (sausen må ikke være glovarm, da koagulerer eggeplommene). Eggehvittene stivpiskes. Fisken deles i små biter og røres inn i sausen sammen med makaronien, deretter vender du de stivpiskete eggehvittene inn. Hell alt i en ildfast form, strø over brødkrumme og stek på 200C i ca 40 minutter.

Så til restevariasjoner: I enkelte miljøer skal det være kokte grønne erter og gulrotterninger i fiskegratengen. Er ikke egentlig fan av det,  men det er jo ikke noe i veien for å prøve, hvis du har noen kokte gulerøtter og erter som skulle vært spist opp. Har du en potetmosrest lager du den hvite sausen litt tynn og rører inn potetmosen. Har du en sauserest fra fiskemiddagen kan den enten erstatte bechamelsausen eller blandes med den. Hollandaise og sandefjordssmør er garantert vinnere i fiskegratengen, men det kan sikkert også funke med en liten dæsj hvitvinssaus.

Trenger du oppskrift på hvit saus/bechamel, sjekk en av disse:
Avansert: www.matoppskrifter123.no/bechamel/
Enkel: www.tine.no/7418.cms1 kommentar:

  1. En fiskekake eller to kan også fint skjæres opp og has i gratengen.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr