tirsdag 25. oktober 2016

Ertesuppe med svineknoke

Sponset innlegg
En deilig varmende suppe er godt å ha i termosen på høsttur i skogen!

Med tørkete gule erter og svineknoke fra holdbart.no får du rasende billig og god ertesuppe som funker både på tur og til middag. Du kan velge om du vil bruke røkt eller saltet knoke, men vil du ha en klassisk ertesuppe velger du den urøkte. Ertesuppe tar litt tid å koke, men det er ikke så mye arbeid, så du kan holde på med andre ting samtidig, og den kan gjerne kokes dagen før. Og her skal du få en oppskrift med min hemmelige ingrediens, helt gratis!

Til en stor gryte som er nok til 5-6 sultne trenger du:

1 pakke tørkete gule erter (500g)
1 svineknoke
Ca to liter vann (nok til å dekke svineknoken)
1/2 løk i store biter
1/2 purre i skiver

Omtrent 1 kg rotgrønnsaker i terninger, feks:
5 poteter
3 gulerøtter
1/4 sellerirot
1 persillerot

en liten neve hele pepperkorn
et par laurbærblad
en liten neve frisk timian, eller 1-2 ss tørket
salt etter smak (og etter hvor salt knoke du har)

... og til slutt, min magiske ertesuppe-ingrediens: Sennep! Rør i to store spiseskjeer med grov sennep mot slutten av koketiden, det gir litt snert, litt syrlighet og fin gul farge.

Sånn gjør du:
Legg ertene i bløt kvelden før du skal koke suppe (eller om morgenen, de skal ligge ca 8 timer).

På dagen: ha svineknoken i en stor gryte sammen med hele pepperkorn, løk og laurbærblader. Kok opp og la koke/simre på svak varme i 2-3 timer. Ta ut knoken, sil kokevannet og ha det tilbake i gryten. Ha ertene i gryten sammen med timian og kok opp igjen. Mens ertene koker skjærer du opp grønnsakene, og plukker fra hverandre kjøttet fra svineknoken. Etter at ertene har kokt minimum en halvtime (gjerne lenger) har du oppi alle grønnsakene unntatt purren. og lar koke i ca 20 minutter, så lar du purren og svinekjøttet koke med de siste ti minuttene. Har du noen stekte eller kokte rotgrønnsaker i kjøleskapet kan du gjerne hive det oppi mot slutten av koketiden også. Noen kokte grønne erter er også godt i suppa! Til slutt rører du i sennep og drysser over litt mer timian eller litt hakket persille.

Dette innlegget er betalt av Holdbart.no, en butikk som selger mat som ellers ville blitt kastet til en billig penge.

2 kommentarer:

  1. Hei! Så genialt konsept! JA til restemat. Jeg fant bloggen din her: https://coop.no/extra/tid--penger/system-i-kjoleskap-for-mindre-matavfall/?utm_source=dagbladet&utm_campaign=extracm&utm_medium=content&utm_content=cpc1 - og lurer på hvor du har kjøpt den geniale påleggsboksen? Tusen takk for svar! Mvh Sigrid

    SvarSlett
  2. Hei Sigrid, tusen takk for veldig hyggelig melding! boksen heter "Freshbox", det ligger et innlegg om den på facebooksiden til restemat.no 😊

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr