torsdag 14. mars 2013

Ertesuppe med restekjøtt fra VG


Sist fredag var jeg så heldig å være "ukens matblogger" i VG. Gøy! Jeg leverte bilde og oppskrift på ertesuppe med restekjøtt. For dere som ikke kjøpte papiravisa den dagen har jeg den glede av å presentere oppskriften her (saken ligger ikke på VG.no).


Ertesuppe er lett og lage, billig og en fin måte å bruke opp rester av spekemat eller annet salt kjøtt. Suppa blir aller best hvis du lager den med grønnsakskraft eller kjøttkraft, men det går fint å bruke vann også. For å få litt mer smak kan du da lage en suppekvast (bouquet garni) av hele stilker fra friske krydderurter du måtte ha for hånden, samt eventuelt litt grønt fra sellerirot, persillerot eller stangselleri, som du binder sammen med hyssing og lar koke med i suppa. 

Ertesuppe, ca 4 personer

250 g (1/2 pakke) gule erter, lagt i vann over natten
2-300 g salt og/eller røkt kjøtt: bacon, spekeskinke, fenalår, pinnekjøtt, svineknoke, salt lammebog (eller en blanding)
2-3 ss nøytral olje
1 stor gul løk, grovhakket
3 gulrøtter i terninger
3 tykke skiver av sellerirot i terninger
1,5 l vann, kjøttkraft eller grønnsaksbuljong
Noen kvaster frisk timian (kan erstattes med 2-3 ts tørket timian)
1 ss svart pepper
1 ts eplecidereddik eller hvitvinseddik
1-2 laurbærblad (kan utelates)
Evt salt


Stek løken blank i olje. Skjær kjøttet i små terninger og la det surre sammen med løken mens du stadig rører. Ha etterhvert i gulrot og sellerirot i terninger og surr videre i noen minutter. Hell over vann/kraft og ha i pepper, timian og laurbærblad. La suppa koke i minimum 45 minutter. Suppa blir tykkere og fyldigere på smak jo lenger den får stå og småputre. To timer er ikke for lenge. Dersom du koker suppa i mer enn 45 minutter kan du vurdere å bare bruke halvparten av grønnsakene i begynnelsen, og så ha opp i resten de siste 15-20 minuttene av koketiden, slik at det blir noen grønnsaksbiter med litt tyggemotstand i suppa. Mot slutten av koketiden fisker du ut laurbærbladet, har i én teskje eddik og salter etter smak. Saltmengden vil variere veldig etter hvor salt kjøtt du har brukt i utgangspunktet, bruker du spekemat vil du sannsynligvis ikke ha behov for å salt ekstra i det hele tatt.

Ertesuppe serveres med flatbrød og godt smør! Ikke noe annet dill og dall. Men pannekaker til dessert hører jo gjerne med....

2 kommentarer:

  1. Fint bilde, det så godt ut :) God helg

    SvarSlett
  2. Haha-leser litt fort innimellom så jeg lurer litt på hva slags dyr vg er? Siden det er kjøtt fra vg mener jeg??? L♡♥

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr