søndag 24. februar 2013

Sacherkuler (cake pops for voksne)

Jeg tror jeg en gang sverget at cupcakes eller cake pops aldri blir å finne på restemat.no. Men det var før jeg egentlig visste hva cake pops var: DE LEKRE PASTELLFARGETE, SUKKERSØTE, OVERPYNTETE KAKENE PÅ PINNE ER LAGET AV KAKERESTER!!! Kakerester, av helt vanlige posemix-kaker, til og med. Who would have thought? Vel, det viser seg at mange av oppskriftene der ute sier at man skal bake en kake for så å smuldre den opp, men jeg er overbevist om at opprinnelsen til Cake Pops og den pinneløse fetteren Cake Balls er tiloversblevne kaker.

Kakekuler er en gøyal (og god!) måte å bruke opp rester av litt kjedelige kaker på, eller avskjær hvis du driver med avansert kakepynting og skjærer til kaken før pynting. Bruker du rester av kaker bursdagskaker eller lignenede anbefaler jeg at du skjærer av laget med glasur og pynt og slenger kakerestene i fryseren så fort som mulig, slik at eventuelle lumske bakterier ikke får anledning til å formere seg. Har du tid former du kakekulene før nedfrysing, og så tar du dem opp og pynter dem samme dag som de skal spises. Geniale munnfuller når du bare skal ha littegrann søtt til kaffen....

Sachertorte Kakekuler , ca 12 stk

Disse kakekulene er inspirert av den legendariske sveitsiske Sachertorte, en mørk sjokoladekake som fylles med aprikossyltetøy og pyntes med overtrekk av mørk sjokolade. Sachertorte serveres gjerne med pisket krem til, så det går jo an å prøve det hvis du vil bruke kakekulene som dessert.

Sjokoladekakerester av omtrent 1/2 rund kake eller 1/3 liten langpanne
3-4 ss aprikossyltetøy
1 plate (ca 150g) mørk sjokolade (70% kakao)
50 g smør eller matfett

Sukret sitrusskall eller revet marsipan til pynt

Smuldre kakerestene med fingrene (god hygiene er essensielt her, siden kakekulene ikke skal varmebehandles - bruk gjerne engangshansker), tilsett aprikossyltetøyet og rør det sammen til en klissete masse. Konsistensen skal være fastere enn en kakedeig, men klissete og lett å forme, prøv deg fram med hvor mye syltetøy du trenger.  Lag golfball-store kuler av kakemassen som du legger på matpapir eller i muffins-former. Sett kakekulene kjølig eller frys dem ned.

Når kakene skal spises smelter du en plate mørk sjokolade med litt smør over vannbad eller på veldig lav varme på induksjonsovn. Bruk en gaffel eller pinne til å rulle kakekulene i den smeltete sjokoladen. Før sjokoladen stivner drysser du over eller ruller dem i ønsket pynt.

Vil du lage Cake Pops må du kjøpe lange pinner som du dypper i sjokolade og stikker inn i kulene før du pynter dem. Og så må du ha oasis eller ispopor til å sette pinnene nedi mens sjokoladen stivner.

Men cupcakes, det blir aldri restemat. Eller?

2 kommentarer:

  1. Om cupcakes kan være restemat er avhengig av hva du lager dem av. Jeg lager nesten konsekvent cupcakes av gamle bananer, kokte erter, moste gulrøtter og eplemos av nedfallsfrukt(i ulike kombinasjoner da), og det vil jeg si er ganske nær restemat. Sjekk ut for eksempel: http://www.friekaker.no/?p=898

    SvarSlett
  2. Sachertorten er en østerriksk spesialitet, noe også linken du henviser til forteller :)

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr