mandag 8. oktober 2012

Tomatsuppe grunnoppskrift


Med en god suppe som utgangspunkt kan du bli kvitt diverse grønnsaks- og middagsrester. Tomatsuppe er kanskje den mest anvendelige middagsmaten som finnes.

Her er en grei grunnoppskrift på tomatsuppe, som blir aller best hvis du bruker god kraft og friske modne tomater, men som selv med buljong og hermetiske tomater blir mye bedre og sunnere enn en toropose.

1 stor løk
3 hvitløksfedd
Grovkvernet pepper
Litt tørket eller frisk timan og/eller oregano
2 bokser grovhakkete tomater, eller 5-6 store friske tomater
1 liten boks tomatpuré
1 l kraft (kyllingkraft, kjøttkraft eller altermativt 2-3 buljongterninger utrørt i kokende vann)
1 dl rødvin eller en ss balsamico-eddik
1 ss sukker
Bittelitt chilipulver eller tabascosaus

Surr grovhakket løk og hvitløk mykt i godt med olivenolje, sammen med kvernet svart pepper og urter. Bruker du ferske tomater grovhakker du så disse, og surrer dem noen minutter for å få noe av vannet til å fordampe. Bruker du hermetiske tomater kan du hoppe over dette punktet. Hiv alle de andre ingrediensene unntatt salt i gryta. La småkoke i minimum 10 minutter (gjerne lenger hvis du har tid). Kjør suppa glatt med stavmixer eller i en blender, og smak til med salt. Noen liker å “runde av” suppen med en fløteskvett, men jeg pleier ikke det.  

Kjøtt, fisk, grønnsaker, pasta, ris, egg - alt smaker godt med tomat. Prøv for eksempel en texmex-suppe, eller lag en tomatbasert fiskesuppe med fennikkel og purre, fiskebuljong og rester av kokt renset fisk. Server gjerne med brødkrutonger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Subscribe

Labels

Flickr