fredag 22. januar 2010

Ukens tips: Avskjær

Når man lager mat fra bunnen blir det ofte endel råvarer som går til spille. For eksempel avskjær fra grønnsaker eller fisk, skall og skrell, bein osv.

Men alt kan komme til nytte! Ha noen plastposter med zip-lock i fryseren, og ta vare på alt som kan brukes i en kraftgryte. I én pose har du skall fra skalldyr, i én fiske-avskjær, i en annen kjøttbein og avskjær fra steik o.l og i én pose grønnsaksavskjær. Jeg snakker ikke om råvarer som er dårlige eller uspiselige, men feks toppen og bunnen av gulrota, det nest ytterste skallet på løken osv...

Skal du koke kraft så, vips! har du ingrediensene for hånden!

4 kommentarer:

 1. Fantastisk! Jeg greide ikke å snakke om annet over middagsbordet. Går det an å ha restefetisj?

  SvarSlett
 2. Det å ta vare på avskjær er en glimrende måt å utnytte alt på råvarene, og det er god økonomi.
  Det brune ytre skallet på løken bør man imidlertid være varsom med. Det skaper en fin farge på kraften eller retten du koker, men det gir også en bitter smak.
  Det samme kan gjelde skallet du skreller av guleroten.
  Brukt med forsiktighet er det imidlertid en bra ide.

  SvarSlett
 3. Råbra tips! (Og nyttig blogg:-)!) Jeg synes det er litt trist å koke og så hive fullt spisbare grønnsaker, selv om det blir god kraft av dem...

  Hva med kjernen/stilken eller hva man skal kalle det, på kål, blomkål, kinakål o.l.? Kan de brukes?

  Mvh
  Ragnhild

  SvarSlett
 4. Hei Ragnhild, takk for spørsmål! du kan bruke kjernene i supper/gryteretter lapskaus akkurat som resten av grønnsaken. På Brokkoli er stilken det beste, dessuten!

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr