onsdag 13. januar 2010

Basismatvarer

For å kunne improvisere frem digg restemat er det noen basisvarer jeg alltid har på lur i kjøleskapet:
  • Egg
Egg er kanskje den mest fantastiske råvaren jeg vet om, og har du egg skal det mye til at du ikke klarer å lage noe som ligner på et ordentlig måltid. Omelett med kokte poteter fra i går og litt god spekeskinke eller røkelaks. Pytt i panne fra restene etter søndagsmiddagen med speilegg oppå. Luftig fiskegrateng med stivpiskete eggehvitter og eggeplommer i den hvite sausen. Quiche med stekte grønnsaker. Pannekaker. Pasta Carbonara. Aioli. og så videre og så videre.

  • Kapers
Kapers løfter enhver fiskerett, og gir også sting til salater, for eksempel en pastasalat med bacon, kylling og rødløk. Hakket kapers i majones, smakt til med salt, pepper og sitronsaft er godt både til fisk og som salatdressing. Ellers er kapers selvskrevent tilbehør til diverse klassikere som biff tartar, stekt rødspette og wienerschnitzel.
  • Meierismør
Smeltet smør som saus til fisk er undervurdert, særlig med litt kapers eller hakkete urter oppi. Og det meste blir godt hvis det stekes i meierismør.
  • Flere sorter løk
Min svigerfar, som er en svært habil amatørkokk, sier at hvis man ikke skal bruke løk, så må man spørre seg hvorfor. Har du ikke en god grunn, så skal det være løk.

  • Frosne grønne erter
Har man grønne erter i frysern er det ingen unnskyldning for en middag uten grønt. Irrgrønn ertepuré er faktisk noe helt annet en grå ertestuing fra pose. Ertene er fine å bruke kalde i diverse salater eller å hive oppi en Fried Rice. Grønn ertesuppe med mynte gir dessuten begrepet 'ertesuppe' helt nytt innhold.
  • Sennep
Jeg har 3-4 forskjellige senneper stående i kjøleskapet, men det er den vanlige grove jeg bruker mest. Har gjerne litt sennep i potetstappa eller andre stapper, i lapskaus og kjøttsuppe, og smører tjukt på under skinke, kylling eller annet kjøttpålegg på brødskiva.

  • Sellerirot
Sellerirot er fantastisk anvendelig, godt og sunt, og jeg vil gjerne løfte den frem i skyggen fra sin mer brukte fetter, kålrota. Puré eller stappe av sellerirot er nydelig til all slags kjøtt eller kylling, og perfekt til and! Sellerirot er en selvfølge i lapskaus, kjøttsuppe og grønnsakssuppe. Den kan også brukes rå som råkost, eller bakes i ovnen sammen andre rotgrønnskaer, til feks lammestek.

1 kommentar:

  1. Bra lista! Check på alla basvaror här utom kapris - dock tar jag det tipset med mig till affären bums!

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr