torsdag 24. januar 2013

Løkterte med blåmuggost

Til et juleselskap kjøpte jeg inn et litt vel stort stykke blåmuggost (nærmere bestemt prisbelønte Kraftkar fra Tingvollost). Selv om vi har kost oss med pepperkaker med Kraftkar både i jula og en god stund etterpå har det liksom aldri minket, og jeg måtte finne en måte å bruke opp resten på før osten ble så moden at den vandret ut av kjøleskapet på egen hånd.

Det endte med at jeg lagde en franskinspirert løkterte med karamellisert rødløk og potet. Du kan bruke enten vanlig paideig eller ferdig butterdeig i denne oppskriften; jeg synes det ble godt med vanlig paideig, men det blir enda mer "franskt" hvis du bruker butterdeig.

1 stk paiskall (se oppskrift her) eller 1 pakke frossen butterdeig
2 store rødløk
ca 50 g smør
2 ss brunt sukker (kan erstattes med hvitt)
3 ss rødvinseddik
ca 250 g blåmuggost

2 små kokte poteter uten skall i små biter eller tynne skiver
litt tørket eller frisk timian
pepper

Først karamelliserer du løken: skrell og skjær løken i tynne skiver og stek den i smør på middels sterk varme i 10-15 minutter. Rør ofte. Når løken er skikkelig myk og mørkere på farge strør du over sukkeret mens du stadig rører. Hell så over eddiken og la det koke inn (mens du fortsatt rører). Tilsett timian og svart pepper etter smak.

Kjevle eller trykk ut paideigen i en rund paiform 22-26 cm i diameter, og spre løkmarmeladen utover deigen. Oppå strør du potetterninger før du smuldrer blåmuggosten over det hele. Grovkvernet pepper til slutt. Stek terten på 220 grader i ca 30 minutter, til osten er smeltet og paideigen sprø i kantene.

Du kan selvfølgelig også lage denne uten kokt potet, hvis du ikke har det for hånden, men poteten gjør paien litt mildere på smak. Det går også an å bytte ut poteten med små loffterninger.

Server paien lunken med et glass portvin eller en fyldig rødvin, gjerne med en grønn salat med eple som tilbehør. Farlig godt, intenst på både smak og kalorier!

2 kommentarer:

  1. Liker bloggen din kjempegodt! Takk for flott initiativ. Vi har prøvd å redusere matsvinn lenge, og jeg føler vi blir flinkere og flinkere nå.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Del gjerne gode restemat-tips du har på facebook-siden vår:-)

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr