lørdag 17. november 2012

Norges tredje beste ostekake

Bakt epleostekake med karameliserte nøtter vant tredje plass i TINE's ostekakekonkurranse under finalen på Kulinarisk akademi lørdag 17. november. Dette blogginnlegget ble opprinnelig publisert 19. oktober 2012.
I anledning at både Tine og Matbloggsentralen har ostekakeutfordring på gang, og at vi denne uken har feiret Den Norske Epledagen, følte jeg det var en god idé å slå flere fluer sammen, og smekke til med en selvkomponert bakt ostekake. Den ble god. Skikkelig god, om jeg skal si det selv.

Og hvorfor er dette en resteoppskrift, spør du. Fordi du kan få brukt opp diverse kjeks og kakesmuler i bunnen, fordi du kan få brukt opp diverse nøtterester i toppingen og fordi dette er en nok en måte å få brukt opp epleoverskudd på (hvis du er så heldig å ha det). Hvis du synes at oppskriften under virker avskrekkende komplisert, kan du prøve denne superenkle ostekaken i stedet.

Ingredienser
Bunn:
300 g kjeks og kakesmuler
150 g smør

Fyll
400 g kremost
150 g sukker
Frø fra en halv vaniljestang (Evt 2 ts hjemmelaget vaniljesukker)
4 egg
1,5 dl fløte (her kan du også bruke rest av ferdigpisket krem, det gjør ikke noe om mengden er litt otmrentlig)

1,5 dl eplemos (hjemmelaget eller fra glass)
3 ss calvados (kan erstattes med rom, evt utelates)
1 ts sitronjus

Topping
1 beger vaniljekesam

200 g blandete nøtter
200 g sukker

Fremgangsmåte
Dekk bunnen av en springform (22-24 cm i diameter) med bakepapir. Smelt smøret. Knus kjekssmulene i en morter eller kjøkkenmaskin. Bland smør og kjekssmuler og trykk det ut i bunnen av springformen, og litt opp over kantene. Stek på 175g i 15 minutter.

Ingrediensene til fyllet visper du sammen i en kjøkkenmaskin i den rekkefølgen de er listet opp over, (UNNTATT eplemos, calvados og sitron). Det skal vispes kraftig hele tiden, og ett egg skal has i av gangen. Hell fyllet i springformen over kjeksbunnen. Bland eplemos, calvados og sitron, og bruk en skje til å legge eplemosen ned i ostekrem-fyllet. Bruk så en spiespinne el.l. som du forsiktig drar rundt i fyllet, for å få en marmoreringseffekt, uten at eplemosen blir helt blandet med kremen. Stek på 120 grader i 1,5 t.

Ta kaken ut av ovnen, hell over begeret med vaniljekesam og sett den inn igjen i 15 minutter. Avkjøl i minst to timer, eller helst til dagen etter.

Mens kaken avkjøler lager du nøttetoppingen: hakk nøttene grovt, rist dem noen sekunder i en glovarm panne, skru varmen noe ned, hell over sukkeret og rør kontinuerlig til alt sukkeret har smeltet og festet seg til nøttene. avkjøl på bakepapir. Forsøk å ikke spise opp mer enn halvparten av nøttetoppingen mens du venter på at kaken skal bli kald (ja, jeg har beregnet svinn i mengdeangivelsen).

Bruk en skarp kniv og skjær langs kanten før du forsiktig tar av ringen på springformen, og pynt med nøttene.

Denne oppskriften er noe endret fra den første gang ble publisert. Jeg har prøvebakt kaken gjentatte ganger i forbindelse med at den kom til finalen i Tines konkurranse, og justert litt på mengde, steke og kjøletid, for at den skal være mulig å bake uten å måtte kjøles over natten. (16.nov. 2012)

8 kommentarer:

 1. Det så ordentlig godt ut. Jeg har aldri laget ostekake før, emn denne må jeg prøve.

  SvarSlett
 2. Har forsøkt oppskriften, og er enig i at dette var god kake. Eplemosen ble laget på rester etter eplegelekoking, inspirert av Mat på bordets eplesmør http://tiny.cc/emhjmw (kokte eplene med skall og alt, silte av saften til gele og skilte mosen fra frø og kjernehus ved å presse den igjennom en fin sikt (Moulinex)). Kombinasjonen av alkoholisert eplemos, karamell og ostekake var genial. Takk!

  SvarSlett
 3. Kjempehyggelig å høre at du har prøvd oppskriften og at den funka, takk for tilbakemeldingen! Har nå lagt ut oppskriften på Tines konkurransesider, men med en liten justering: marinerte eplebiter i stedet for eplemos. Kaken på bildet lagde jeg faktisk med begge deler. Blir glad hvis dere vil stemme på bidraget mitt :-)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Det er jo konge at du til og med innberegner svinn av topping! Det er kjempelurt! Høres veldig godt ut, dette - tror jeg må prøve denne! Oh, og gratulerer sååå mye med at du har vunnet! :D God tirsdag!

  SvarSlett
 6. Takk Tora!Man må jo smake på pynten...

  SvarSlett
 7. Gratulerer så mye med tredjeplassen! Den ser jo helt nydelig ut.

  SvarSlett
 8. Takk! Den er god! Men det var veldig mange vannvittig gode ostekaker i finalen... I god restemat-ånd tok vi med oss en svær bakke hjem med fire halve kaker. Klarte ikke å se på at alle kakene skulle gå rett i søpla når kåringen var ferdig.

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr