onsdag 26. september 2012

Best som rest - matrestenes topp ti

Her får du ti matretter som smaker aller best når de har godgjordt seg en dag eller to. Det vil si at neste gang du lager en av disse rettene er det like greit å  å beregne stor nok porsjon til at det blir nok til restegilde dagen derpå.

1. Chili-con-carne
Når gryteretter står en dag eller to blir smaken rikere og konsistensen tykkere. Bare pass på at du ikke har for mye chili i utgangspunktet: jo lengre den står jo sterkere blir chilismaken.

2. Får-i-Kål
Lammekjøtt så mørt at det går i oppløsning i munnen, søt kål og tykk, fet saus med ordentlig peppersmak. Det får du bare når fårikålen har stått og godgjort seg over natta.

3. Bløtkake.
Grensetilfelle: hvis kaka har stått ute i romtemperatur i timesvis er det en fare for at kremen har begynt å bli sur, og da er kaka fullstendig uspiselig. Er den pyntet med masse frisk frukt kan det også bli ulekkert dagen etterpå. Men en vanlig streit bløtkake, som har kommet seg ganske raskt inn i kjøleskap smaker mye bedre når kakebunnen og fyllet har seget sammen i en høyere klissete enhet...

4. Gratinerte poteter
En av mine favorittretter er Jansons Fristelse (potetgrateng med ansjos), den smaker definitivt best som restemat, da får potetene en herlig kremete konsistens.

5. Bacalao
Hvis du ikke bryr deg om at både poteter og fisk går i oppløsning får du garantert en stor smaksopplevelse hvis du lager bacalaoen dagen før den skal spises. Pynt med svarte oliven eller grillet paprika før servering, så ser det litt lekrere ut.

6.
Bolognesesaus til pasta
Smakene i kjøttsausen kommer enda bedre fram hvis den får hvilt seg en dag, men pastaen koker du rett før servering, det går det ikke an å tulle med.

7. Biff Stroganoff
 Ikke min favoritt, men like mye en klassiker, som også smaker fortreffelig som restemat.

8. Curry
Det sies at grunnen til at det brukes så mye krydder i det indiske kjøkkenet er for å kamuflere bedervet mat... nuvel, en dag eller to har ikke maten vondt av å stå hvis det er brukt gode råvarer i utgangspunktet.

9. Lapskaus
Det er umulig å få skikkelig tykk og god lapskaus hvis du lager den samme dag. Like greit å begynne kvelden før.

10. Ertesuppe. Her gjelder det å være forsiktig... Ertesuppa er veldig god etter en dag, men ikke la den stå lenger enn det - for da blir det "boppelibopp i gryta", eller hva nå det heter i det barnerimet om tre dager gammel ertesuppe...

Har du flere restefavoritter?

4 kommentarer:

 1. Takk for nyttig liste!
  Ja, fårikål og curry lager vi alltid minst dobbel porsjon av :-)

  SvarSlett
 2. Min restematfavoritt er definitivt rypemiddagen. Min tante og jeg pleide å "maule" lårene dagen derpå. Nam, nam!!!
  Ellers er Mannen her i huset veldig fornøyd når restene blir til noe helt annet enn det de var. Da er det både gøy og godt med rester mener han.

  SvarSlett
 3. Sånn er det med Mannen her også. Han er mer fan av redesign enn gjenbruk når det kommer til mat.... og det er litt av grunnen til at jeg startet denne bloggen :-)

  SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr