tirsdag 20. desember 2011

Ukens tips: egg og julekaker

De fleste er kanskje ferdig med julebaksten på dette tidspunkt, men jeg har egentlig ikke begynt ennå....

Noe som alltid irriterer meg med de gamle klassiske sju slagene (eller var det 11?) er at det ofte er enorme mengder egg i oppskriftene, og ikke sjeldent er det bare eggehviter eller bare eggeplommer. Så da gjelder det å planlegge, sånn at man ikke blir sittende igjen med masse hvitter eller plommer man ikke får brukt opp.Kaker du kan bake til jul hvis du har eggehviter til overs:
Marengs
Kokosmakroner (se for eksempel denne litt utradisjonelle varianten)
Kransekake

Kaker som krever eggeplommer:
Berlinerkranser
Lefser (for eksempel Hallingdalslefse)
Fattigmann

Personlig synes jeg aldri det er noe problem med eggeplommer til overs, vi har Pasta Carbonara ganske ofte, og da går det med 3-4 eggeplommer. Dessuten er det jo kjempefint å kunne lage egen majones eller aioli  - sjekk for eksemepel ut Ordentligmat sin "Majones på to minutter". 

For øvrig kan både eggeplommer og eggehviter fryses, litt avhengig av hva du skal bruke dem til i etterkant fordi noen av egenskapene forringes. Fryste eggehviter kan fint brukes til kransekake og lignende, men jeg ville ikke satset på marengs av fryste eggehviter. 

Det kan også være greit å vite at et normalt stort egg veier 65-70 gram, hvor av hviten veier litt mer enn halvparten, altså 35-40 gram

2 kommentarer:

  1. Takk for gode tips. Jeg legger til et: eggehvitter lar seg utmerket fryse, hvis man er litt lei av kakebakst, er det bare å sette dem i fryseren til bakeinspirasjonen kommer tilbake.

    SvarSlett
  2. Eg lagar marengs av eggekviter og aioli (etter ordentligmat.no si oppskrift) av eggeplommer.

    SvarSlett

Subscribe

Labels

Flickr